Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

eggrafeite

Δελτία τύπου άλλων φορέων

Δελτία τύπου άλλων φορέων που έχουν ενδιαφέρον.

ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ ΚΑΤΑ ΜΠΕΪΣΜΟΥ

Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών

«Eυχαριστούμε από καρδιάς τους χιλιάδες ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την πολύτιμη συμπαράστασή τους!
Είναι απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό να στοχοποιείται και να προσβάλλεται ένας πολίτης και ένα χωριό. Η άμεση και έντονη απάντηση της κοινωνίας μας δίνει πολύ κουράγιο. Μεγάλο δώρο το να μη νιώθουμε μόνοι και μόνες μπροστά στην ασχήμια!
Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Δήμαρχο, που κατάφερε να κάνει γνωστό τον αγώνα μας σε όλη τη χώρα. Εδώ και χρόνια, παλεύουμε με προσωπικό και συλλογικό κόστος, έξοδα, διώξεις, δικαστήρια και καταστολή. Γνωρίζουμε πολύ καλά με ποιους μπλέκουμε. Ξέρουμε από πρώτο χέρι τους κινδύνους, τις πρακτικές τους, τους τρόπους που λύνουν τις διαφορές τους με όσους τους αντιτίθενται. Τους καθιστούμε υπεύθυνους για κάθε «ατύχημα» που μπορεί να συμβεί στο χωριό, στην πηγή, στον καθένα και στην καθεμιά μας.
Οι ίδιοι πάντως, από ότι φαίνεται, δεν έχουν ιδέα πού έμπλεξαν. Τα όπλα μας, σε αντίθεση με τα δικά τους, είναι πεντακάθαρα, σαν το νερό μας. Είναι η σιγουριά που έχουμε για το δίκιο μας, η στήριξη χιλιάδων ωραίων ανθρώπων και η πίστη πως οφείλουμε να αφήσουμε τον κόσμο καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε. Είναι η δική μας μεγάλη ευθύνη σε μια μικρή κουκκίδα στον χάρτη. Θα σταθούμε απέναντι σε οτιδήποτε προσβάλλει τη ζωή, την υγεία, τη φύση, τον πολιτισμό και την αξιοπρέπειά μας, ενωμένοι, σταθεροί, με καθαρή καρδιά όπως πάντα. Δεν τους φοβόμαστε! Έτυχε να είμαστε οι κάτοικοι ενός μικρού, ασήμαντου χωριού. Θα το υπερασπιστούμε σαν να είναι ο κόσμος όλος!
Οι σημερινές δημοτικές αρχές ανέλαβαν ένα από τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη. Έναν παράδεισο που διαχειρίζονται με αγοραίες συμπεριφορές, μετατρέποντάς τον αργά και σταθερά σε κόλαση. Ανέχονται τον επιβαρυμένο από την καύση πλαστικών και άλλων σκουπιδιών αέρα που βρωμίζει τον Βόλο και τα Πηλιορείτικα χωριά, καίγοντας τα πνευμόνια και τα μάτια μας και αυξάνοντας τους καρκίνους στην περιοχή. Επιτρέπουν να εισάγονται σκουπίδια από την Ιταλία για να καούν σε εργοστάσιο μέσα στην πόλη, ενώ ετοιμάζουν και νέο εργοστάσιο απορριμμάτων, που, αντί να ανακυκλώνει, θα τροφοδοτεί με σκουπιδο-καύσιμα τους κλιβάνους της τσιμεντοβιομηχανίας.
Ταυτόχρονα, στον Κραυσίδωνα ξεριζώνουν δέντρα για να στρώσουν άσφαλτο, ενώ δηλώνουν δημόσια χωρίς ντροπή, πως σκοπεύουν να πουλήσουν τα αιώνια, ιερά νερά των βουνίσιων χωριών μας. Εκβιάζουν, βρίζουν και μηνύουν με ανόητα ψέματα μικρές κοινότητες που υπερασπίζονται τα κοινά: το νερό, την φύση, τους δημόσιους χώρους, τον πολιτισμό. Στοχοποιούν και απειλούν ανθρώπους.
Καλούμε όλους τους κατοίκους του Βόλου και του Πηλίου, ώστε μέσα από τη συνεργασία να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά μας. Ο τόπος μας έχει τεράστια παράδοση αγώνων, με τα μαρτυρικά χωριά, την προσφυγική Νέα Ιωνία, τους Βολιώτες και τις Βολιώτισσες που υπήρξαμε πάντοτε αξιοπρεπείς στην ιστορία μας. Αυτούς τους αγώνες συνεχίζουμε. Είναι καιρός να βγούμε από τα σπίτια και από τον μικρόκοσμό μας. Να λάβουμε μέρος στις συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις που γίνονται συχνά στα χωριά και στην πόλη. Να σταθούμε ο ένας για τον άλλο. Να ενημερωθούμε, να συνεργαστούμε, να ενισχύσουμε και να συνδιαμορφώσουμε τις υπάρχουσες συλλογικότητες που αγωνίζονται, ή και να δημιουργήσουμε νέες. Να στηρίξουμε όσους και όσες κουράστηκαν να παλεύουν χρόνια χωρίς εμάς.
Είναι καιρός να συναντηθούμε, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε, να δράσουμε. Να συνυπάρξουμε, μεταξύ μας και με άλλες συλλογικότητες, επιστημονικές ομάδες και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Να συνδιαμορφώσουμε το παρόν και το μέλλον μας. Να βγούμε επιτέλους από τον λήθαργο και να λειτουργήσουμε ως πολίτες και όχι σαν ‘πελάτες’ υπήκοοι!
Αν δεν ασχοληθούμε εμείς με τη ζωή μας και με τη ζωή των παιδιών μας, κανείς δεν θα το κάνει εκ μέρους μας. Χίλιες φορές δραστήριοι και «κοπρίτες» παρά ανενεργοί και ψόφιοι!
Έπεσε στη γενιά μας η μεγάλη ευθύνη να σώσουμε ότι προλαβαίνει να σωθεί. Δεν θα σταθούμε μικροί μπροστά της. Ακολουθούν κι άλλοι μετά από εμάς. Τι θα τους παραδώσουμε; Έναν κόσμο καρβουνιασμένο, διψασμένο και υποταγμένο; Τι θα τους πούμε; Ότι καθόμασταν φρόνιμοι στο σπίτι χαζεύοντας τηλεόραση;
Η πηγή αυτή είναι η μάνα μας. Δεν πωλείται! Ο τόπος μας έχει απέραντη ομορφιά. Αυτή είναι η δύναμη και η ευθύνη μας! Η ομορφιά θα νικήσει! Η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών #stagiates #volos #eleftheranera #agonas
*υπενθυμίζουμε την ανοιχτή καμπάνια συλλογής υπογραφών στο avaaz την οποία παρακαλούμε να κοινοποιήσετε αφού πρώτα υπογράψετε : t.ly/Z6NL

ΚΑΘΑΡΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Ή ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ;

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Η προπαγάνδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Με τρία ΔΤ στις 18, 21& 25 Μαίου 2020 με τίτλο “Καθαρή η ατμόσφαιρα στο Βόλο” εμπαίζει για μία ακόμη φορά τους πολίτες. Τα ΔΤ μας λένε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις από τον “Σταθμό που είναι εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο” οι μέσες τιμές 24ωρου στα PM2,5 & ΡΜ10 ήταν κάτω από τα όρια που προβλέπει η Νομοθεσία, στις παρακάτω ημερομηνίες: 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 Μαίου 2020. Ανταποκρίνeται ωστόσο στην πραγματικότητα το “Καθαρή η ατμόσφαιρα στον Βόλο”; Ας δούμε τα στοιχεία:

$11.       Καταρχάς το να βασίζει κάποιος τα συμπεράσματα του για όλη την πόλη σε ένα (1) μετρητή είναι από αντεπιστημονικό έως ύποπτο. Κύριε Αγοραστέ, εσείς που είστε και καθηγητής Πανεπιστημίου, τα είδατε αυτά τα ΔΤ που έβγαλαν οι υπηρεσίες σας; Συμφωνείτε με την τελείως αντεπιστημονική μέθοδο και τα  αντεπιστημονικά συμεπράσματα;  Θυμίζουμε ότι Η Ελλάδα έχει δεχθεί “κίτρινη κάρτα” από την Ε.Ε. επειδή δεν συμμορφώθηκε με την οδηγία ΕΕ/2284/2016 που υποχρεώνει τις χώρες να έχουν αξιόπιστα δίκτυα μετρητών αέριας ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις.

$12.       Κατά δεύτερον το βασικό πρόβλημα με τον συγκεκριμένο μετρητή (όπως και με αυτούς του ΟΛΒ), είναι ότι μετράει μόνο αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ)!! ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ δηλαδή 6 από τους 8 ρύπους που η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία έχει χαρακτηρίσει ως επικίνδυνους κι έχει ορίσει όρια γι αυτούς όπως το Όζον, Διοξείδιο του Αζώτου, Διοξείδιο του Θείου, Μονοξείδιο του Άνθρακα, που πρέπει να μετριούνται αν είναι δυνατόν ανά μια ώρα, ενώ το Βενζόλιο και ο Μόλυβδος πρέπει να μετριούνται τουλάχιστον ανά τρίμηνο.

$13.       Από τον εν λόγω μετρητή μάλιστα επί 7.5 μήνες το 2019 δεν είχαμε μετρήσεις και ακόμη και τώρα δεν δίνει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο αλλά με καθυστερήσεις από 24 έως 72 ώρες! ¨Εχουμε επανειλημμένα καταγγείλει την ατέλεια αυτή, που καθιστά αναξιόπιστα τα αποτελέσματα και  θέτει καθημερινά σε εν δυνάμει κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση.

$14.       O καθηγητής κ. Σαχαρίδης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το δίκτυο των δώδεκα μετρητών που καλύπτει όλη την πόλη, έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε σημαντικές υπερβάσεις στα όρια PM 2,5&10 στον αέρα της πόλης μας.

$15.       Και τέλος ας θυμηθούμε πόσες φορές οι μετρητές της διεθνούς πλατφόρμας waqi.info αλλά και η επίσημη της Ευρωπαικής Ένωσης κατέγραψαν σημαντικές στιγμιαίες υπερβάσεις ορίων.

Διαβάζοντας τις μετρήσεις της ίδιας της Περιφέρειας διαπιστώνουμε στιγμιαίες υπερβάσεις ορίων, ενδεικτικά και μη εξαντλητικά (βλ συνημμένες εικόνες), στις παρακάτω ημερομηνίες που αναφέρονται στα σχετικά ΔΤ:

15-05-20: 3 ώρες/24ωρο στα ΡΜ10, 19-05-20: 3 ώρες/24ωρο στα ΡΜ10, 16-05-20: 8 ώρες/24ωρο στα ΡΜ10

18-05-20: 24 ώρες/24ωρο στα ΡΜ10! Η Περιφέρεια παραδέχεται μ.ο. για τις 18-05-20, 58>50 όριο. Κι όμως μιλάει για “καθαρή ατμόσφαιρα”. Δηλαδή στις 18-05-20 είχαμε όλη μέρα υπερβάσεις αλλά όλα καλά! Αιδώς  αχρείοι! 

           

Πώς όμως η Περιφέρεια μπορεί και ισχυρίζεται ότι η “ατμόσφαιρα είναι καθαρή”; Πού “πατάει”;

Το μεγάλο κόλπο λέγεται Ελληνική (δυστυχώς) Νομοθεσία!  Αυτή “επιτρέπει” σε  Περιφέρεια, Κυβέρνηση και Δήμο Βόλου να λένε τέτοιο εξόφθαλμο ψέμα. Η αισχρή νομοθεσία, δυστυχώς, δίνει άλλοθι στις βιομηχανίες για τις παραβάσεις τους επειδή “αναγνωρίζει” μόνο τις υπερβάσεις των ορίων στην μέση τιμή 24ωρου. Σύμφωνα με τον νομοθέτη (δυστυχώς) μόνο η υπέρβαση στον μ.ο. 24ωρου υποχρεώνει την Πολιτεία να πάρει μέτρα. Δεν μετράνε οι στιγμιαίες υπερβάσεις γνωστές και ως “Επεισόδια Ρύπανσης” - όπως πχ αυτό στην ΑΓΕΤ στις 28 Μαρτίου 2020.

            Η νομιμότητα όμως δεν συμβαδίζει συνήθως με την ηθική. Το γεγονός ότι επιτρέπονται οι στιγμιαίες υπερβάσεις από το νόμο, δεν σημαίνει ότι αυτές δεν αρκούν για να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία ανθρώπων και ζωντανών. Σε “Επεισόδια Ρύπανσης” μπορεί να απελευθερωθούν οι φονικές διοξίνες έως και 1.000 φορές πάνω από το όριο, και τότε υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

            Τονίζουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ, κάτι που η Ελληνική Νομοθεσία το παραβλέπει προς όφελος των βιομηχάνων φυσικά, γιατί άραγε;

Αναρωτιόμαστε τελικά τι δεν είναι καθαρό σε αυτή την πόλη. Πάντως σίγουρα δεν είναι μόνο η ατμόσφαιρα.

Βόλος, 27 Μαίου 2020

134 ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑ ΜΠΕΟΥ

134 διακεκριμένοι Έλληνες κατά Μπέου

Κείμενο στήριξης των κατοίκων των Σταγιατών υπέγραψαν 134 γνωστοί κι αγαπημένοι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αποστροφή τους στη στάση του Αχ. Μπέου, ο οποίος μίλησε με απαξιωτικό τρόπο για τον τραγουδοποιό Αλκίνοο Ιωαννίδη, αλλά και για τους κατοίκους του χωριού του Πηλίου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την διακοπή υδροδότησης από την πηγή Κρύα Βρύση, μέσα στην πανδημία. Πλέον από την πηγή που υδροδοτεί το χωριό εδώ και 350 χρόνια δεν τρέχει πια νερό.

Οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι των γραμμάτων στηρίζουν το αίτημα των κατοίκων των Σταγιατών, αλλά και το αίτημα των κατοίκων του Βόλου που ζητούν να μπει τέλος στην καύση των σκουπιδιών.

Το κείμενο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο είναι το εξής:
«Όταν η αλαζονεία και η αγένεια επιτίθενται στο ήθος, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος εύλογα ανησυχεί…»

Το αποκαλυπτικό βίντεο από την συνέντευξη τύπου της Δευτέρας 18/5/2020, όπου καταγράφεται όλη η αήθης επίθεση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου με χυδαίους χαρακτηρισμούς προς όσους πολίτες διαφωνούν με τα σχέδιά του και προσωπικά προς τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, φανερώνει τον τρόπο άσκησης της εξουσίας εκ μέρους του. Η συμπεριφορά και οι πράξεις του δεν προσβάλλουν μόνο τους δημότες του, αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας.

Εκτός όμως από το πανελλήνιο σοκ που προκάλεσε, έφερε στο φως και δύο ζητήματα τα οποία, αν και απασχολούν εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστά:

α) Το πρώτο σχετίζεται με το νερό των Σταγιατών.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι Σταγιατιώτες που διαμένουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό, θεωρούν – και δικαίως – ότι η πηγή «Κρύα βρύση» του χωριού τους, από την οποία υδρεύονται 350 χρόνια τώρα, αποτελεί κύριο συστατικό της ύπαρξης της κοινότητας, των παραδόσεων, της βιολογικής και της πολιτιστικής τους ζωής. Χωρίς προειδοποίηση, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης του Βόλου, τη Μεγάλη Παρασκευή και εν μέσω πανδημίας, απέκοψε την κοινότητα από την πηγή, συνδέοντάς την με το δίκτυο. Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του προέδρου της επιχείρησης σχετικά με όλα τα πηγαία νερά του Πηλίου, καθώς και οι προηγούμενες προσπάθειες για πώληση της συγκεκριμένης πηγής σε ιδιώτες, δεν αφήνουν αμφιβολίες για τους λόγους αυτής της πράξης. Οι κάτοικοι αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση της «μάνας» του χωριού τους και ζητούν την επανασύνδεσή τους με το νερό της, το οποίο επιθυμούν να μην χλωριώνεται, με βάση την υγειονομική διάταξη ΥΜ/5673/4-12-1957 (ΦΕΚ 5/9-1-58 Β΄), η οποία δεν θεωρεί υποχρεωτική την χλωρίωση σε κοινότητες μικρότερες των 3000 κατοίκων. Οι ίδιοι οι κάτοικοι, με προσωπική εργασία και έξοδα καθαρίζουν εδώ και χρόνια την πηγή, επισκευάζουν και συντηρούν το δίκτυο (μεγάλο μέρος του έχει ανακατασκευαστεί από τους ίδιους) και κάνουν τους απαραίτητους, τακτικούς χημικούς ελέγχους. Οι πολίτες αυτοί, αντί να διώκονται, θα έπρεπε κανονικά να αποτελούν πρότυπο κοινότητας.

β) Το δεύτερο τεράστιο θέμα είναι η καύση σκουπιδιών που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge. Χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, η εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία αδειοδοτήθηκε να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως, εντός του αστικού ιστού του Βόλου! Ο κύριος όγκος τους εισάγεται με πλοία από την Ιταλία. Η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί επιβαρυντική για το περιβάλλον και κυρίως για την υγεία των πολιτών σε πλήθος άλλων περιπτώσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτες (Garcia-Perez et al, 2015; Bertoldi et al, 2012). Από το πλήθος των ρύπων που παράγονται, οι πιο επικίνδυνοι είναι οι διοξίνες και τα φουράνια. Ακόμη και οι μικρότερες ποσό­τητές τους συσσωρεύονται αθροιστικά στον οργανισμό, προκαλώντας καρκίνο και άλλα σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα. Το πρόβλημα στον Βόλο είναι αισθητό σχεδόν καθημερινά, με έντονη μυρωδιά καμένου πλαστικού, ενοχλήσεις στα μάτια, κάψιμο στον λαιμό και πονοκεφάλους. Η δημοτική αρχή της πόλης, αντί να σταθεί στο πλάι των χιλιάδων δημοτών της που μαστίζονται από υψηλά ποσοστά καρκίνου και αντιτίθενται στην καύση σκουπιδιών, σχεδιάζει και νέο εργοστάσιο, το οποίο θα στέλνει σκουπίδια ως καύσιμη ύλη στην τσιμεντοβιομηχανία, σε μπάλες SRF, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, όπως ανακύκλωση, επανάχρηση και διαλογή στην πηγή. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και πολλοί άλλοι επιστημονικοί οργανισμοί τάσσονται κατά της δημιουργίας του νέου εργοστασίου, προειδοποιώντας για τις συνέπειες. Παρά τα τρία μεγαλειώδη συλλαλητήρια των κατοίκων, η Πολιτεία (Δήμος, Περιφέρεια και κυβερνήσεις) αδιαφορεί, επιτρέποντας την καύση από την ΑΓΕΤ-Lafarge και σχεδιάζοντας τη διαιώνιση και μεγέθυνση του προβλήματος με την κατασκευή του νέου εργοστασίου.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας που σε μια εποχή κρίσιμων αποφάσεων, καθοριστικών για το μέλλον της πόλης, η Δημοτική της Αρχή μοιάζει να αποφασίζει και να πράττει με τρόπο ανάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της και επικίνδυνο για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, το δίκαιο και τη δημοκρατία, και αναμένοντας την καταδίκη της συμπεριφοράς του Δημάρχου από την Ελληνική Δικαιοσύνη, τασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων των Σταγιατών, των φορέων, κινήσεων και πρωτοβουλιών του Βόλου, όπως και κάθε ενεργού πολίτη που επιμένει να υπερασπίζεται με αξιοπρέπεια τον τόπο, τη φύση και την ποιότητα της ζωής του».

Υπογραφές διακεκριμένων Ελλήνων:

1. ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Τραγουδοποιός

2. ΑΜΠΑΖΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ – Συνθέτης / Σκηνοθέτης

3. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Ηθοποιός / Σκηνοθέτης

4. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ – Συνθέτης

5. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΡΙΤΑ – Τραγουδίστρια

6. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Τραγουδίστρια

7. ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΟΣ – Μουσικός / Καθηγητής Πανεπιστημίου

8. ΒΑΛΒΗ ΑΙΜΙΛΙΑ – Ηθοποιός

9. ΒΑΦΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – Σκηνοθέτης

10. ΒΙΤΑΛΗ ΕΛΕΝΗ – Τραγουδίστρια, τραγουδοποιός

11. ΒΟΜΒΟΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ – Συνθέτης / Μουσικός

12. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΙΩ – Σκηνοθέτις

13. ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ – Σεναριογράφος, / Κινηματογραφίστρια

14. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ – Σκηνοθέτης

15. ΓΑΛΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ – Τραγουδίστρια

16. ΓΕΝΝΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΑ – Ηθοποιός

17. ΓΕΡΟΥ ΚΑΤΙΑ – Ηθοποιός

18. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Ηθοποιός

19. ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΣΑΒΙΝΑ – Τραγουδίστρια

20. ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΦΟΙΒΗ – Αρχιτέκτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

21. ΓΙΟΒΑΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ – Σκηνοθέτης

22. ΓΚΑΙΤΛΙΧ ΜΑΡΤΙΝΟΣ – Περιβαλλοντολόγος

23. ΓΚΟΝΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ – Στιχουργός, σκηνοθέτης

24. ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ ΚΑΤΙΑ – Ηθοποιός

25. ΓΟΥΛΙΩΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ- Ηθοποιός

26. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ – Τραγουδιστής

27. ΔΑΓΚΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – Εικαστικός, σκηνογράφος

28. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΦΟΙΒΟΣ – Τραγουδοποιός

29. ΔΕΝΤΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ – Ηθοποιός, σκηνοθέτης

30. ΔΙΑΛΛΑ ΑΝΤΑ – Ιστορικός, Καθηγήτρια ΑΣΚΤ

31. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ – Ερευνητής, μουσικός εκδότης

32. ΔΟΥΚΑ ΜΑΡΩ – Συγγραφέας

33. ΔΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΣ – Κινηματογραφιστής

34. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ – Ιστορικός

35. ΕΥΡΥΔΙΚΗ – Τραγουδίστρια

36. ΖΑΜΑΝΗ ΜΑΤΟΥΛΑ – Τραγουδίστρια

37. ΖΑΡΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Μουσικός / Πανεπιστημιακός

38. ΖΗΚΑ ΦΑΙΗ – Πανεπιστημιακός ΑΣΚΤ

39. ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ – Ιστορικός Τέχνης

40. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – Σκηνοθέτης

41. ΘΗΒΑΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Τραγουδιστής / Τραγουδοποιός

42. ΘΩΜΑΪΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ – Τραγουδιστής

43. ΙΩΑΝΝΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Στιχουργός

44. ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΥ ΒΑΣΩ – Ηθοποιός

45. ΚΑΖΑΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Συνθέτης

46. ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – Συνθέτης

47. ΚΑΛΔΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ – Συνθέτης

48. ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΘΕΜΗΣ – Συνθέτης

49. ΚΑΡΑΣΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ – Στιχουργός / Εκδότης

50. ΚΑΡΒΟΥΝΗ ΚΟΡΑ – Ηθοποιός

51. ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ – Συγγραφέας

52. ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ – Εικαστικός

53. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – Συνθέτης

54. ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Συγγραφέας

55. ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ ΓΙΑΣΕΜΗ – Ηθοποιός

56. ΚΙΜΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Σκηνοθέτης / Ηθοποιός

57. ΚΟΚΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Μουσικολόγος / Πανεπιστημιακός

58. ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΝΙΚΟΣ – Συνθέτης / Στιχουργός

59. ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΛΥΔΙΑ – Ηθοποιός / Σκηνοθέτις

60. ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ ΘΩΜΑΣ – Συγγραφέας / Τραγουδοποιός

61. ΚΟΤΙΩΝΗΣ ΖΗΣΗΣ – Αρχιτέκτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

62. ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Συνθέτης

63. ΚΟΥΝΑΔΗ ΕΛΙΤΑ – Ηθοποιός

64. ΚΟΥΝΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – Μελετητής του ελληνικού τραγουδιού

65. ΚΟΥΡΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ – Ηθοποιός

66. ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ – Συνθέτης

67. ΚΩΤΣΑΝΗ ΝΑΤΑΛΙΑ – Τραγουδίστρια

68. ΛΑΜΠΡΙΔΗ ΦΩΤΕΙΝΗ – Στιχουργός / Δημοσιογράφος

69. ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Σκηνοθέτης / Πανεπιστημιακός

70. ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΟΣ – Αρχιμουσικός / Καθηγητής Πανεπιστημίου

71. ΛΟΥΒΑΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΦΑΣΟΗ – Ηθοποιός

72. ΛΥΚΟΥΡΙΩΤΗ ΙΡΙΣ – Αρχιτέκτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

73. ΜΑΛΑΜΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ – Τραγουδοποιός

74. ΜΑΣΚΛΑΒΑΝΟΥ ΔΩΡΑ – Σκηνοθέτις

75. ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ – Ομότιμη Καθηγήτρια Βιοϊατρικών Επιστημών

76. ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΝΟΤΗΣ – Συνθέτης

77. ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ – Σκηνοθέτης

78. ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ – Ηθοποιός

79. ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ – Ηθοποιός

80. ΜΗΛΙΑΡΗΣ ΕΡΡΙΚΟΣ – Ηθοποιός

81. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ – Χορεύτρια

82. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΣΕΣΙΛ – Χορεύτρια / Χορογράφος

83. ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – Τραγουδίστρια

84. ΜΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΟΣ – Συνθέτης

85. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΤΟΡΑ – Πιανίστα

86. ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΙΚΑΡΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ – Ποιητής

87. ΜΠΑΝΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ – Ηθοποιός

88. ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ – Ποιητής / Συγγραφέας / Δημοσιογράφος

89. ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΝΑΤΑΣΑ – Τραγουδίστρια

90. ΜΠΡΟΥΣΚΟΥ ΑΝΤΖΕΛΑ – Σκηνοθέτρια

91. ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Μουσικός

92. ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ – Στιχουργός

93. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΝΑ – Στιχουργός

94. ΝΤΑΛΑΡΑ ΑΝΝΑ – Μουσικός εκδότης

95. ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Μουσικός / Τραγουδιστής

96. ΞΑΦΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ – Ηθοποιός

97. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Σκηνοθέτης

98. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ – Συνθέτης

99. ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Αρχαιολόγος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

100. ΠΑΠΑΒΟΜΒΟΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – Συνθέτης / Παραγωγός

101. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ – Συγγραφέας

102. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΚΗΣ – Ηθοποιός

103. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ – Καθηγητής Πανεπιστήμιου Columbia

104. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΥΜΙΟΣ – Συνθέτης / Παραγωγός

105. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ – Μουσικός

106. ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΜΑΡΙΑ – Θεατρολόγος

107. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ – Τραγουδοποιός

108. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ – Συγγραφέας

109. ΠΑΡΙΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ – Συνθέτης

110. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΜΙΛΤΟΣ – Τραγουδιστής / Τραγουδοποιός

111. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ – Τραγουδοποιός

112. ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ ΓΙΑΝΝΟΣ – Ηθοποιός

113. ΠΕΡΙΔΗΣ ΟΡΦΕΑΣ – Τραγουδοποιός

114. ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ – Αρχιμουσικός

115. ΡΙΖΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – Τραγουδοποιός

116. ΣΑΪΑ ΗΡΩ – Τραγουδίστρια

117. ΣΑΤΤΙ ΜΑΡΙΝΑ – Τραγουδίστρια

118. ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ – Μουσικός / Πανεπιστημιακός

119. ΣΙΟΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – Τραγουδοποιός

120. ΣΠΑΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ – Σκηνοθέτις

121. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ – Μουσικός / Εκδότης

122. ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ΚΟΡΑΛΙΑ – Μεταφράστρια

123. ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΡΑΝΤΑ – Εθνολόγος / Ερευνήτρια

124. ΤΟΜΠΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – Ηθοποιός

125. ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ ΤΑΝΙΑ – Τραγουδίστρια

126. ΤΣΙΜΑ ΜΑΡΙΑ – Ηθοποιός

127. ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ – Τραγουδίστρια

128. ΦΡΑΤΖΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ – Σκηνοθέτης

129. ΧΑΛΚΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ – Ηθοποιός / Σκηνοθέτης

130. ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Συνθέτης

131. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ – Ηθοποιός

132. SOCIAL WASTE – Μουσικό συγκρότημα

133. ΤΗΕ ΒΟΥ – Μουσικός / Σκηνοθέτης

134. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων

ΤΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝΟΥ

 

Προς τους Δήμους Σκύρου και Τήνου

Υπόψη Δημάρχων κ.κ. Νικολάου Μαυρίκου και Ιωάννη Σιώτου

Κύριοι Δήμαρχοι,

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) συμπαραστέκεται στον αγώνα του Δήμου σας και των κατοίκων της Σκύρου, για την αποτροπή της εγκατάστασης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών σε περιοχή Νατούρα 2000. Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά η πολιτική που ασκείται για την επέκταση της αιολικής ενέργειας δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που καλείται να επιλύσει. Μάλιστα η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε μετά την ψήφιση του νέου νόμου, που ονομάστηκε προπαγανδιστικά «για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Πιστεύουμε ότι καμία εταιρεία δεν θα επένδυε σε ανεμογεννήτριες αν δεν υπήρχε η επιδότηση που προέρχεται από τα τέλη που πληρώνουμε όλοι μας με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

 img

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ καταδικάζει την επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους της Τήνου που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, παρά τις καταγγελίες για τις παρανομίες που έχουν διαπραχθεί.

 

Για το νερό στις Σταγιάτες Πηλίου

Για το νερό στις Σταγιάτες Πηλίου

https://ads.magnesianews.gr/www/delivery/lg.php?bannerid=19&campaignid=16&zoneid=11&loc=https%3A%2F%2Fmagnesianews.gr%2Fvolos%2Fi-krya-vrysi-th-afisei-to-mpeo-sta-krya-toy-loytroy.html&referer=https%3A%2F%2Fmagnesianews.gr%2Fvolos&cb=fa6a127734" >

Για τον αγώνα των κατοίκων στο χωριό Σταγιάτες και την ιδιωτικοποίηση των πηγών του Πηλίου, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου τονίζει πως «Κρυφά και χωρίς καμιά ενημέρωση η ΔΕΥΑΜΒ αποσύνδεσε την Μεγάλη Παρασκευή, εν μέσω πανδημίας, την υδροδότηση του χωριού των Σταγιατών από την πηγή Κρύα Βρύση και την συνέδεσε με το εφεδρικό δίκτυο της Πορταριάς, ένα δίκτυο αχρησιμοποίητο για δεκαετίες.

Η ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής έρχεται ως αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των χωριών του Πηλίου να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση των πηγών του και την εκχώρησή τους για εκμετάλλευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Με ποιο τρόπο; Ο νέος διορισμένος πρόεδρος της ΔΕΑΜΒ, επιχειρηματίας στο επάγγελμα, δήλωσε στις 23 Γενάρη «Γιατί λοιπόν να μην εκμεταλλευτούμε τις πηγές του ξακουστού σε όλον τον κόσμο Πηλίου και να μην εμφιαλώσουμε το άριστης ποιότητας νερό του, ώστε να πωλείται σε όλη την Ελλάδα;». Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο επενδυτής είναι υπ’ατμόν και αναμένει να καταθέσει προτάσεις.

Η δημοτική αρχή Μπέου έφαγε τα μούτρα της στην προσπάθεια ελέγχου της άδρευσης εντάσσοντάς την αρχικά στη ΔΕΥΑΜΒ και φουσκώνοντας τους λογαριασμούς για το πότισμα των κηπευτικών της περιοχής. Επιχείρησε να εκχωρήσει το βιολογικό καθαρισμό της πόλης σε ιδιώτες αλλά έχασε. Προσπάθησε αρχικά να θέσει υπό έλεγχο την πηγή της κρύας Βρύσης χλωριόνοντας το νερό αν και για 350 χρόνια δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα μολύσεων και ακαταλληλότητας του νερού και οι κάτοικοι ελέγχουν χημικά το νερό και καθαρίζουν μόνοι τους τις δεξαμενές. Προσπάθησε να δυσφημήσει όλους όσους αγωνίζονται για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι πηγές του Πηλίου και να μην βάλει λουκέτο η ΔΕΥΑΜΒ. Η επιχειρηματολογία Μπέου είναι πανομοιότυπη είτε αφορά τους Σταγιάτες, είτε την Καραμπατζάκη, είτε το εργοστάσιο σκουπιδιών και την καύση τους από την ΑΓΕΤ. Υβριστική και απαξιωτική για όσους αγωνίζονται χαρακτηρίζοντας όλους ανεξαιρέτως ως “ταραξίες, μειοψηφίες, βολεψάδηκες, τσαμπατζήδες”. Ποιος τα λέει όλα αυτά; Ο αδέκαστος Μπέος!

Οι κάτοικοι του χωριού απάντησαν στην πρόκληση της ανερμάτιστης δημοτικής αρχής αποφασίζοντας ότι αποτελούν τη μόνο διαχειριστική αρχή των θεμάτων τους στη βάση των γενικών συνελεύσεων του χωριού τους. Η απόφαση αυτή θα στηριχτεί από όλο το μαχόμενο τμήμα της πόλης. Εξ άλλου ο εκλεγμένος τοπικός παράγοντας της κοινότητας, είτε αγνοήθηκε πλήρως από τον Μπέο, είτε είχε ενημερωθεί αλλά κάτω από το βάρος των αντιδράσεων ποιεί την νήσσαν.

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των κατοίκων των Σταγιατών για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού από τη Κρύα Βρύση και βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τη δημοτική αρχή Μπέου που επιχειρεί αλά ΝΔ την ιδιωτικοποίηση των πάντων.

• Νίκη στον αγώνα των κατοίκων των Σταγιατών

• Καμιά ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών

• Αυτοδιαχείριση και κοινωνικός έλεγχος παντού.

«Η Κρύα Βρύση θ’ αφήσει το Μπέο στα κρύα του λουτρού».

14/5/2020

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ».