Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

eggrafeite

Δελτία τύπου της ΠΠΜ

Δελτία τύπου της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ                     ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                   

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαζή 216, 382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6977-686838

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / www.oikoen .gr

       Βόλος 07/09/2020                                                                   περ.52p/19/1912π

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια πρώτη νίκη της κοινωνίας του Βόλου

Μπροστά στη γενική κατακραυγή της κοινωνίας του Βόλου, η ΑΓΕΤ, «την ανάγκην φιλοτιμίαν εποίησε» και αναγκάστηκε να απoσύρει την πρόθεσή της να καίει, εκτός από σκουπίδια και το γνωστό πλέον CLO.

Αυτό καθόλου δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε, γιατί παραμένει το μεγάλο αγκάθι της άδειας για καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών και μεγάλων ποσοτήτων πετ κωκ. Τα προβλήματα υγείας που έχουν παρουσιαστεί στην κοινωνία του Βόλου επιβάλουν τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την εξασφάλιση υγιούς ατμόσφαιρας στο Βόλο. Οι ευθύνες του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι τεράστιες. Οφείλουν να συνταχθούν με τους πολίτες και όχι με τα συμφέροντα. Γιατί η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Γιάννης Γερόπουλος                                                          Κώστας Βολιώτης

Ο κ. Μπέος και η χαμένη εξαετία του Βόλου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ο κ. Μπέος και η χαμένη εξαετία του Βόλου

Δήλωσε, πριν λίγο καιρό, ο κ. Μπέος ότι «θα γράψει ιστορία στην πόλη του Βόλου». Το ερώτημα είναι τί είδους ιστορία θα γράψει; Ιστορία έχουν γράψει ο Βενιζέλος, οι Παπανδρέου, ο Καραμανλής, ο Τσόρτσιλ, ο Αϊζενχάουερ, αλλά και ο Παπαδόπουλος και ο Χίτλερ. Ο κ. Μπέος τί ιστορία θα γράψει; Ας δούμε μερικές πτυχές του έργου του.

Η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου είναι σχεδόν 6 χρόνια στη διαχείριση των ζητημάτων της πόλης του Βόλου. Δυστυχώς πρόκειται για χαμένα χρόνια για την πόλη του Βόλου. Ακόμα και όσοι τον πίστεψαν και τον πιστεύουν, όταν σβήσουν τα λαμπάκια, μαραθούν τα λουλουδάκια ή τα ΜΜΕ που τον στηρίζουν, με το αζημίωτο φυσικά, πάψουν να τον λιβανίζουν, θα φανεί ότι: «ο Βασιλιάς είναι γυμνός»! Ή καλύτερα θα φανεί ότι η πόλη έχασε την ευκαιρία να μπει στις ράγες της προόδου. Γιατί το έργο που μπορεί να παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου είναι δυστυχώς σχεδόν μηδενικό. Ακόμα και ώριμα έργα που είχαν δρομολογήσει οι προηγούμενοι, έμειναν στην άκρη, με συνέπειες στην πόλη μας.

Ο βιολογικός καθαρισμός είχε αλλεπάλληλες βλάβες και μόλις κατασκευάστηκε εναλλακτικός αγωγός από το αντλιοστάσιο του Κραυσίνδωνα μέχρι το βιολογικό. Οι συνδέσεις με τους νέους οικισμούς καθυστέρησαν τουλάχιστον 2 χρόνια, ενώ κακώς κατασκευάστηκε αντλιοστάσιο στο μικρό πάρκο στα Αστέρια Αγριάς, αν και προσφέρθηκαν εναλλακτικές λύσεις. Η ΕΡΓΗΛ έχει κάνει «πάρτι» με τα λεφτά των Βολιωτών, αφού ο κ. Μπέος ακύρωσε τις διαδικασίες που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, έκανε δικές του επιλογές για τις οποίες οι Βολιώτες «πληρώνουν τα σπασμένα».

Οι πολίτες του Βόλου πίνουν, κατά κύριο λόγο, εμφιαλωμένο νερό, αφού το νερό της βρύσης δεν είναι ποιοτικό, αν και ένα από τα ακριβότερα στην Ελλάδα. Οι πηγές της Κουκουράβας αφέθηκαν να καταστραφούν, η Κρύα Βρύση στις Σταγιάτες ακυρώθηκε και η ΔΕΥΑΜΒ (αν και «κοινωφελής επιχείρηση»), αντί να βελτιώσει την ποιότητα του νερού, σχεδιάζει να το εμφιαλώσει για να το πουλάει στους Βολιώτες! Ο κ. Μπέος δήλωσε ότι ο Βόλος θα πίνει πηγαίο νερό το 2030! Χρειάζεται δηλαδή 16 χρόνια για να κάνει ένα έργο σαν αυτό!

Ελάχιστες παιδικές χαρές έχουν κατασκευαστεί και από πολλές συνοικίες και χωριά λείπει ένας τέτοιος βασικός χώρος ψυχικής και σωματικής άσκησης των παιδιών.

Ελάχιστα πάρκα και πλατείες έχουν τύχει της φροντίδας της Δημοτικής Αρχής Βόλου, ενώ τα περισσότερα και κυρίως τα μεγάλα πάρκα, είναι εγκαταλελειμμένα και αφιλόξενα. Αυθαίρετες κατασκευές, σε δημόσιους χώρους, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, έχουν δώσει, για το Βόλο, την εικόνα αναρχούμενης πόλης.

Οι πεζόδρομοι και πολλά πεζοδρόμια της πόλης, έχουν καταληφθεί από περιφράξεις καταστημάτων διαφόρων ειδών, όπως καφετέριες, ταβέρνες τσιπουράδικα κλπ., δυσκολεύοντας την κίνηση των πολιτών και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους ίδιους τους καταστηματάρχες. Τώρα δε, με τον κορωνοϊό, η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Η πόλη του Βόλου έχει πάνω από 900 δρόμους. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς είναι σε άθλια κατάσταση, παρουσιάζοντας εικόνα τριτοκοσμικής πόλης και όχι «Μονακό», όπως λέει ο κ. Μπέος. Είναι ταλαιπωρημένοι από σαμαράκια, μπαλώματα, λακκούβες και ανωμαλίες, από τα διάφορα έργα και συνδέσεις των διαφόρων δικτύων που τους έχουν κυριολεκτικά τεμαχίσει. Στα 6 περίπου χρόνια, που τις τύχες της πόλης διαφεντεύει η παρούσα Δημοτική Αρχή, άσφαλτος σχεδόν δεν έπεσε. Ακόμα και κεντρικοί δρόμοι έχουν τα χάλια τους. Σαν το Μαυρογιαλούρο η Δημοτική Αρχή Βόλου, κυριολεκτικά τις παραμονές των εκλογών, ασφαλτόστρωσε καμιά δεκαριά, κυρίως κεντρικούς δρόμους. Πρόσφατα δε ένα κομμάτι της Κ. Καρτάλη, χωρίς συνέχεια μέχρι τον περιφερειακό.

Εκτός από τους δρόμους, μεγάλα προβλήματα έχουν και τα πεζοδρόμια του Βόλου, τα οποία δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΑΜΕΑ, ούτε των μητέρων με καροτσάκια, ενώ από την άθλια κατάσταση της επίστρωσής τους, λερώνονται οι πολίτες όταν βρέχει.

Το κυκλοφοριακό της πόλης είναι απαράδεκτο, με τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα και τα διάφορα έργα που γίνονται. Οι τρεις κυκλοφοριακοί κόμβοι, σχεδιασμένοι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και πληρωμένοι από τρίτους, έχουν συμβάλει στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού. Είναι αισθητικά καλοί, αλλά ας μη διαφημίζονται σαν το μεγάλο έργο, όταν οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα, έχουν πολλαπλάσιους κυκλικούς κόμβους. Το ποδήλατο έχει αναχθεί στον «παρία» της πόλης. Ούτε ποδηλατόδρομοι έγιναν, παρά τις εξαγγελίες, ούτε χώρος δόθηκε στο ποδήλατο.

Τη στιγμή που όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές πόλεις αξιοποιούν τα ποτάμια τους κατασκευάζοντας γραμμικά πάρκα που τα αποδίδουν στους πολίτες, ως χώρους αναψυχής, απαραίτητους πλέον σε αστικά κέντρα που ασφυκτιούν από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ο Βόλος πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω. Η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου καταστρέφει το γραμμικό πάρκο της οδού Καραμπατζάκη, το οποίο κατασκευάστηκε πριν πολλά χρόνια με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life, χωρίς να έχει πάρει κάποιο δίδαγμα από την έλλειψη δημόσιων χώρων την εποχή του κορωνοϊού.

Τα αδέσποτα συνεχίζουν να «κοσμούν» την πόλη μας, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μπέου ότι θα δώσει λύση. Οι συνθήκες δε στο κυνοκομείο είναι τριτοκοσμικές.

Εκατοντάδες δέντρα έχουν κοπεί στο Βόλο, χωρίς όλα αυτά τα χρόνια   να έχει φυτευτεί έστω και ένα νέο δέντρο. Πάρα πολλές είναι οι σχετικές καταγγελίες πολιτών προς την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Αντί η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου να συνταχθεί με τους πολίτες που ανησυχούν και αγωνίζονται για να σταματήσει η ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια και πετ κοκ, δηλώνει ότι: «Η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει ότι γουστάρει»! Και όχι μόνο αυτό. Έχει καταθέσει μηνύσεις εναντίον πολιτών που αγωνίζονται, αποκαλώντας τους «μπαχαλάκηδες»!. Και όχι μόνο αυτό. Αγωνίζεται να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRFτο οποίο θα πουλάει στην ΑΓΕΤ για να επιστρέφει στο Βόλο ως καρκίνος, όπως ανερυθρίαστα έχει ανακοινώσει. Αυτό βέβαια θα ακυρώσει τη διαδικασία ανακύκλωσης που είναι υποχρεωμένη να κάνει η πόλη, με συνέπεια να πληρώνει πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Αλήθεια ο κ. Λούλης, τον οποίο οι πολίτες ανέδειξαν πρώτο δημοτικό σύμβουλο στο συνδυασμό του κ. Μπέου, τί λέει για όλα αυτά; Ποια είναι η βοήθεια που έχει προσφέρει στην πόλη που τον τίμησε με την ψήφο της; Ούτε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παρίσταται.

Δυστυχώς ο χρόνος και οι συνέπειες δεν γυρίζουν πίσω. Όταν αντιληφθούν οι πολίτες ότι χάθηκε η ευκαιρία να γίνει ο Βόλος μια σύγχρονη πόλη, όπως της αξίζει, θα είναι αργά. Και η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου θα είναι μια κακή ανάμνηση.

Τον δε κ. Μπέο θα έχει γράψει η ιστορία!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΠΜ ΠΡΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΑΡΑΒΩΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Προς: 1) Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη

$12)    Το Γ. Γραμματέα Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Αραβώση

Κοιν. 1) Βουλευτές του Νομού Μαγνησίας

$12)    ΜΜΕ

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ,

Σας είναι γνωστό ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο καίει πετ κοκ και δήθεν «εναλλακτικά καύσιμα», τα οποία είναι εισαγόμενα, κατά κύριο λόγο από την Ιταλία. Η κύρια περιεκτικότητα αυτών είναι πλαστικό, το οποίο εκλύει καρκινογόνες ουσίες, όπως διοξίνες, φουράνια, νευροτοξικό υδράργυρο και βαρέα μέταλλα. Εδώ και μερικά χρόνια η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και είναι αντίθετη με την καύση αυτών των υλικών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, το οποίο βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Παρά τις εκκλήσεις τοπικών παραγόντων ο προκάτοχός σας είχε αρνηθεί να έρθει στο Βόλο για διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για το θέμα αυτό. Με την παρούσα σας καλούμε να έρθετε εσείς για μια καλόπιστη συζήτηση και λήψη αποφάσεων που θα διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών της πόλης του Βόλου.

 

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για τα εξής:

$1·                     Στα συμπεράσματα μελέτης του ΕΜΠ Πολυτεχνείου (ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΞΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ RDF ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Μ. Χριστόλη (1), Ε. Καπετάνιου (2), Γ. Σταυρακάκη (1), Α. Λυγερού (1), Ν.Χ. Μαρκάτου (1), (1) ΕΜΠ – Σχολή Χημικών Μηχανικών (2) Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΜΠ) (συνημμένο 1), αναφέρεται ότι «δεν αποκλείεται ο σχηματισμός διοξινών και άλλων χλωριωμένων ιχνοστοιχείων στις τσιμεντοβιομηχανίες, κατά την καύση RDF», πολύ περισσότερο μάλιστα στην περίπτωση της ΑΓΕΤ Βόλου, όπου το υλικό αποτελείται σχεδόν στο σύνολό του από πλαστικό.

$1·                     Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Χημικών (συνημμένο 2, 3/5/2017), αναφέρει ότι «η καύση στερεών αστικών απορριμμάτων (ΑΣΑ) εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, …η καύση των ΑΣΑ θα πρέπει να γίνεται σε εγκαταστάσεις νέας τεχνολογίας και όχι σε κλιβάνους παλαιού τύπου, ότι …η καύση των σκουπιδιών λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την ανακύκλωση και ...η μονάδα καύσης της ΑΓΕΤ πρέπει να είναι σε ικανοποιητική απόσταση από κατοικημένες περιοχές.

$1·                     Επιδημιολογική Μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας στο νομό Μαγνησίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρουσιάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2019 (συνημμένα 3 και 4) , δείχνει αυξημένη θνησιμότητα από κακοήθη νεοπλάσματα, από εγκεφαλικά έμφρακτα και εγκεφαλική αθηροσκλήρωση και νοσήματα πνευμονικής κυκλοφορίας.

$1·                     Το σύνολο των Επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας (ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ), έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όχι μόνο στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, αλλά και στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRFαπό το Δήμο Βόλου. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας γνωμοδότησε αρνητικά για το εργοστάσιο SRF.

$1·                     Πριν λίγες μέρες επίσης, η ερευνητική ομάδα Green Your Air του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον Αν. Καθηγητή κ. Γιώργο Σαχαρίδη, μετά από ένα χρόνο έρευνας, διαπίστωσε, στην ατμόσφαιρα του Βόλου, υπερβάσεις 200% στα, επικίνδυνα για την υγεία, μικροσωματίδια ΡΜ 2,5, ως προς τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (30,03 μg/m3 αντί 10 μg/m3) (συνημμένο 5). Επίσης ο αριθμός των ημερών που η μέση ημερήσια τιμή των PM2.5 ήταν πάνω από τα 25 μg/m3 (ημερήσιο όριο του παγκόσμιου οργανισμού υγείας – η ελληνική νομοθεσία δεν έχει ημερήσιο όριο) είναι ίσος με 178, που αντιστοιχεί στο 48.63% των ημερών του χρόνου!

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ,

Τι άλλο θα χρειάζονταν για να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας και του Υπουργείου Υγείας για να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας, το Βόλο; Θα συνεχίσετε και εσείς να παρακολουθείτε απαθείς αυτά που συμβαίνουν ή θα αποφασίσετε να λάβετε μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Είναι δυνατόν τα οικονομικά συμφέροντα μιας βιομηχανίας να είναι πάνω από το κοινωνικό σύνολο. Και ας μην τρέφουμε αυταπάτες για τη συνεισφορά της συγκεκριμένης βιομηχανίας στην οικονομία, όταν το κόστος, ακόμα και το οικονομικό, στην υγεία των πολιτών είναι πολλαπλάσιο.

Θα περιμένουμε να έρθετε άμεσα στο Βόλο, για διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής και ελπίζουμε να μη ακολουθήσετε το παράδειγμα του προκατόχου σας κ. Φάμελλου, που, ενώ φέρει σοβαρή ευθύνη για τη ρύπανση που προέρχεται από την ΑΓΕΤ, φυγομάχησε.

Δεν διδαχθήκατε τίποτα; Αφήστε τη φύση ήσυχη!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Δεν διδαχθήκατε τίποτα; Αφήστε τη φύση ήσυχη!

Χωρίς καμία αίσθηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που θα αφήσει ο τεμαχισμός του πιο παρθένου οικοσυστήματος των νομών Μαγνησίας και Λάρισας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωράει στην κατασκευή δρόμου που θα συνδέει τα παράλια της Λάρισας με αυτά της Μαγνησίας.

Οι περιβαλλοντικές μελέτες, που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις γενικότερες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, αν δεν υπηρετούν εντολές όσων τις παραγγέλνουν.

Φαίνεται πως, δυστυχώς, παρά τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, με την πανδημία, που έχουν αναδείξει την αξία της διατήρησης των παρθένων περιοχών, οι αναπτυξιομανείς δεν έχουν διδαχτεί τίποτα,

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας εκφράζει την αμφιβολία της ακόμα και για τη χρησιμότητα αυτού του έργου. Γιατί ο δρόμος αυτός παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες και είναι αμφίβολο αν θα τον επιλέξουν όσοι κινούνται από τη βόρεια Ελλάδα προς το ανατολικό Πήλιο. Εκείνο που θα απομείνει θα είναι η επέλαση κυνηγών και άλλων αντιπεριβαλλοντικών δραστηριοτήτων (π.χ. realestate), μέσα στην παρθένα περιοχή, την οποία ο κ. Αγοραστός επιμένει να τεμαχίσει. Δυστυχώς τέτοιου είδους επιλογές δεν δείχνουν τα αρνητικά τους αποτελέσματα άμεσα, αλλά όταν οι «δράστες» έχουν αποχωρήσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αποτύπωμα που άφησε ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος(;) κ. Φάμελλος, με την απόφασή του να έρχονται οι καραβιές τα πλαστικά από το εξωτερικό και να καίγονται στην ΑΓΕΤ, προς όφελος της εταιρείας αυτής και προς βλάβη της υγείας των πολιτών. Και η πλάκα είναι ότι τώρα, ο ίδιος άνθρωπος, έχει αντιρρήσεις να καίει σκουπίδια ο Τιτάνας της Θεσσαλονίκης!

ΔΙΕΣΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Κάποιοι αποφάσισαν να διασπάσουν την «Επιτροπή Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ» και να δημιουργήσουν νέο σχήμα με τίτλο: «Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών No Burn». Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε δικαιολογία προβάλλεται, η διάσπαση αυτή τους μόνους που μπορεί να χαροποιήσει είναι τους εχθρούς του περιβάλλοντος και κυρίως την ΑΓΕΤ.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) παρακολουθεί με λύπη της την εξέλιξη αυτή. Δεν θα είχαμε λόγο να τοποθετηθούμε δημόσια στο ζήτημα αυτό αν, στην αναγγελία της δημιουργίας της ομάδας αυτής, δεν αποδίδονταν ευθύνες σε μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, τα οποία συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτών, με την έννοια ότι έχει ευθύνες και η ίδια η οργάνωσή μας. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΠΠΜ αγκάλιασε από την αρχή την Επιτροπή Πολιτών και τη βοήθησε με κάθε τρόπο και όποτε της ζητήθηκε, αφού τα προβλήματα είναι κοινά και ο εχθρός επίσης κοινός. Ουδέποτε θέλησε να αναμειχθεί στα εσωτερικά της Επιτροπής Πολιτών. Απλώς αυτοί που τη διέσπασαν έπρεπε να βρουν κάποια δικαιολογία.

Η ΠΠΜ έχει μια μακρά ιστορία αγώνων για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει δε ξεκινήσει, πρώτη αυτή, τον αγώνα για να μην καίει σκουπίδια η ΑΓΕΤ, με συγκεντρώσεις και πορείες, ακόμα και ακτιβισμούς. Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί με όσες δυνάμεις αντιλαμβάνονται ποιός είναι ο εχθρός και ότι τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα δεν μπορεί να βρίσκονται πάνω από το συμφέρον των πολιτών για την υγεία τους.

Η ΔΕΥΑΜΒ ΤΗΣ "ΚΟΝΟΜΑΣ"

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ           ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η ΔΕΥΑΜΒ ΤΗΣ «ΚΟΝΟΜΑΣ»

 

Μια ξεδοντιασμένη και απαξιωμένη ΔΕΥΑΜΒ, εξαιτίας της πολιτικής του Δημάρχου κ. Μπέου, ανήγγειλε ότι «ο Βόλος θα υδρεύεται με πηγαίο νερό το 2030». Αυτό μέσα από μια διαχειριστική μελέτη που εκπονήθηκε. Μια ΔΕΥΑΜΒ η οποία, εξαιτίας του κ. Μπέου, «χάρισε» στην ΕΡΓΗΛ μερικά εκατομμύρια από τα χρήματα των Βολιωτών, οι οποίοι μάλιστα πληρώνουν πανάκριβα ένα νερό που δεν πίνεται. Ο Βόλος είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που οι πολίτες της πίνουν εμφιαλωμένο νερό, με μεγάλη οικονομική τους επιβάρυνση. Επί έξη χρόνια τώρα η Δημοτική Αρχή Μπέου δεν έκανε ούτε ένα βήμα προόδου για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και τώρα εξαγγέλλει ότι πρέπει να περιμένουμε άλλα 10 χρόνια για να μπορούμε να πίνουμε νερό από τη βρύση! Αντί να υιοθετήσει τις προτάσεις για έργο το οποίο θα φέρνει με ειδικές βρύσες μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα πηγαίο νερό (ως προσωρινή λύση), για να μην πίνει ο κόσμος εμφιαλωμένο νερό, προγραμματίζει να εμφιαλώνει η ίδια το νερό του Πηλίου και να μας το πουλάει!!! Στη βάση της παροιμίας: «βοηθάτε τυφλοί τους ανοιχτομάτες»… Είναι προφανές ότι η υπόσχεση για πηγαίο νερό στις βρύσες έχειως σκοπό να παραπλανήσει μεγάλο μέρος των πολιτών, ώστε να μείνουναπαθείς στη σχεδιαζόμενη αυθαίρετη αρπαγή και εμπορευματοποίηση τουπολύτιμου αυτού κοινωνικού αγαθού. Έχει δε επιδοθεί σε μια συστηματική συκοφάντηση των προθέσεων όσωναντιδρούν στα εργολαβικά σχέδια του κ. Μπέου.Πολλές φορές λασπολόγησε ακόμα και τους περίοικους της οδούΚαραμπατζάκη. Ποιος; Αυτός που, στη διάρκεια της καραντίνας, μετακόμισε οικογενειακώς σε ξενοδοχείο της Πορταριάς και δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την έλλειψη ελεύθερων χώρων της πόλης του Βόλου.

img

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά αυτά που ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ, ως προϊόν της μελέτης, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα ευχολόγιο χωρίς ουσιαστικές προτάσεις για τη λύση ενός προβλήματος που ταλανίζει πολλά χρόνια τώρα τους πολίτες του Βόλου. Η βασική της φιλοσοφία για εξοικονόμηση νερού είναι οι υδρομαστεύσεις και ο εκσυγχρονισμός κάποιων δικτύων ύδρευσης. Δεν φαίνεται όμως πουθενά ο εμπλουτισμός του δικτύου με νέες πηγές και νέες ποσότητες νερού. Κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν να γίνει εφόσον κατασκευάζονταν μια μεγάλη, ή μερικές μικρότερες λιμνοδεξαμενές νερού, οι οποίες, κάθε χειμώνα, θα συγκέντρωναν την περίσσεια του νερού από βροχές και χιόνια. Πουθενά στη μελέτη δεν προτείνεται τέτοια λύση. Ούτεβέβαια προτείνονται λύσεις όπως αυτές που είχε δώσει ο Μανώλης Γλέζος στηνΑπείρανθο της Νάξου με αναβαθμίδες μέσα στις κοίτες των χειμάρρων. Αυτάείναι ψιλά γράμματα για τη ΔΕΥΑΜΒ. Οι πολίτες του Βόλου βέβαια αςσημειώσουν στο ημερολόγιό τους το 2030 για να θυμηθούν άλλη μια εξαπάτησητης κοινωνίας του Βόλου από τη Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου. Εξάλλου η θητείατης λήγει το 2023 και 9 χρόνια δεν είναι αρκετά για ένα έργο που θα δώσειπηγαίο νερό στο Βόλο. Χρειάζεται άλλα 7, δηλαδή 16 χρόνια συνολικά!!!

 

"ΣΥΜΜΑΧΙΑ" ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

«Συμμαχία» και η αξιοπιστία

 

Όπως ανακοινώθηκε, συγκροτήθηκε «συμμαχία για την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας». Και ποιοι είναι οι «σύμμαχοι» εκτός από το Πανεπιστήμιο; Ο Δήμος Βόλου, το Αστικό ΚΤΕΛ και η… ΑΓΕΤ!!! Ποιά εμπιστοσύνη μπορεί να έχουν οι Βολιώτες σε μια «συμμαχία» που χρηματοδοτείται από την ΑΓΕΤ; Εκτός αυτού ο Δήμος Βόλου πώς θα συμβάλει σε αυτή τη «συμμαχία»; Κατασκευάζοντας εργοστάσιο το οποίο θα παράγει SRFτο οποίο θα καίει η ΑΓΕΤ; Λυπούμαστε γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποδέχεται να χρηματοδοτείται πρόγραμμά του από μια βιομηχανία η οποία επί χρόνια ταλαιπωρεί την πόλη μας. Εκτός αυτού είμαστε βέβαιοι ότι η κυρία Κολυνδρίνη και ο κ. Αγοραστός δεν θα δεχθούν τα αποτελέσματα της έρευνας της «συμμαχίας», αλλά και τα αποτελέσματα που σε λίγες μέρες θα ανακοινώσει ο κ. Σαχαρίδης, αφού οι μετρητές που χρησιμοποιεί δεν είναι… πιστοποιημένοι από το ΥΠΕΚΑ. Ο κ. Σαχαρίδης, πολύ ευγενικά, δεν θα «…παρεμβαίνει στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων». Πολύ ωραία! Όπως έχει πει και ο κ. Μπέος «η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει ότι γουστάρει»! Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα της υγείας των πολιτών του Βόλου δεν έχει να κάνει μόνο με τα αιωρούμενα σωματίδια, που μετράει ο κ. Σαχαρίδης, αλλά και με τις διοξίνες, τα φουράνια και τα βαρέα μέταλλα που εκλύονται από την καύση σκουπιδιών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ας σημειώσουμε ότι οι μετρητές που εξαγγέλλει επί χρόνια τώρα ο κ. Αγοραστός, έχουν «κόκκαλα» αφού μετρητές ακούμε και μετρητές δε βλέπουμε! Το θέμα θυμίζει την παροιμία με το βοσκό. Μάλιστα στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο θα αποφασιστεί «Υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης για την ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας». Δηλαδή… «ζήσε Μάη μου»! Είμαστε σίγουροι ότι θα εξαγγελθούν οι προς εγκατάσταση σταθμοί καμιά διακοσαριά φορές ακόμα. Ελπίζουμε τα μωρά του Βόλου να έχουν την τύχη να τους δουν εγκατεστημένους.

ΟΙ ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ SRF

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Οι Βολιώτες είπαν όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF

«Κεκλεισμένων των θυρών» και με την προστασία των ΜΑΤ, συνεδρίασε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με τη συμμετοχή μόνο της πλειοψηφίας. Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση παρωδία, η οποία κλήθηκε να αποφασίσει για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου, το οποίο θα καίγεται, κατά κύριο λόγο από την ΑΓΕΤ στο Βόλο, απειλώντας την υγεία των Βολιωτών αφού θα επιστρέφει στην πόλη ως καρκίνος. Και δεν πρόκειται μόνο για τα σκουπίδια της πόλης του Βόλου, αλλά τουλάχιστον της Κεντρικής Ελλάδας. Είναι δε γνωστό ότι στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ καίγονται ήδη τα σκουπίδια της Ιταλίας, κάνοντας αυτό το μεγάλο ταξίδι, αφού δεν επιτρέπεται να καίγονται εκεί.

Πάνω από 700 πολίτες συγκεντρωθήκαν έξω από το Δημαρχείο του Βόλου για να δηλώσουν τη διαφωνία τους για τις επιλογές της υπό τον κ. Μπέο Δημοτικής Αρχής. Με πλήθος πανό κατήγγειλαν την αντιδημοκρατική πολιτική της Δημοτικής Αρχής και την αδιαφορία της για την προστασία της υγείας των πολιτών του Βόλου.

img

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους δήλωσαν τη θέλησή τους να πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής SRFαπό το Δήμο Βόλου, πράγμα που έχει ήδη αποφασίσει η Επιτροπή Πολιτών Βόλου και την έχει εμποδίσει μέχρι τώρα η πανδημία..

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ SRF ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Για τη διαβούλευση επί της ΜΠΕ για την Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου της Π. Ε. Μαγνησίας & Σποράδων

ΓΕΝΙΚΑ

Είναι γνωστό ότι εντός του 2020 πρόκειται να δημοπρατηθούν στη χώρα μας 17 εργοστάσια πεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Μεταξύ αυτών είναι κι εκείνο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας. Η δυναμικότητα επεξεργασίας του θα είναι 50.592 τόνοι αστικών αποβλήτων ετησίως και 15.200 τόνοι οργανικών που θα προέρχονται από κλαδέματα. Σύνολο 65.792 τόνοι ετησίως. Επιπλέον για την παραγωγή του κομπόστ θα εισάγεται κατάλληλο υλικό δομής σε ποσότητα 6.500tn.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της τελικής του ετήσιας παραγωγής, όπως προβλέπει η προμελέτη του έργου, θα είναι:

1. Ανάκτηση χρήσιμων υλικών όπως μέταλλα, χαρτί, γυαλί και πλαστικό σε ποσοστό 12% (7.774 tn)

2. Βελτιωτικό υλικό επικάλυψης εδαφών (κομπόστ) σε ποσοστό19% (12.700tn)

3. Δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα αποτελείται από υπολείμματα αποβλήτων και θα είναι κατάλληλο για χρήση από τσιμεντοβιομηχανίες (rdf), σε ποσοστό 27% (18.210tn)

4 Υπολείμματα, τα οποία θα οδηγούνται σε ταφή στον όμορο ΧΥΤΥ, σε ποσοστό 18.5% (12.200tn)

5.Θα υπάρχουν απώλειες από τη βιολογική διεργασία, που υπολογίζονται σε ποσοστό 32.5% (21.442tn). Από την διεργασία αυτή των οργανικών (σήψη), θα παράγεται βιοαέριο, που θα καίγεται σε υπάρχουσα μονάδα για παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Α) Είναι αξιοσημείωτο ότι η γραμμή παραγωγής RDF, δεν προβλέπεται να υπάρχει στις δυνατότητες των αντίστοιχων μονάδων των γειτονικών νομών Λάρισας, Τρικάλων - Καρδίτσας, και Φθιώτιδας. Επίσης δεν υπάρχει και στα εργοστάσια Ιωαννίνων και Κοζάνης που ήδη λειτουργούν. Αυτό φυσικά συνδέεται με την αναφορά στην σχετική ΜΠΕ ότι τα επεξεργασμένα σκουπίδια με τη μορφή SRF θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά για τη χρήση τους στην τσιμεντοβιομηχανία και φυσικά στον Βόλο λειτουργεί ήδη τσιμεντοβιομηχανία. Αυτό αναπόφευκτα θα καταδικάσει την πόλη του Βόλου σε αποτεφρωτήρα των εγχώριων και εισαγόμενων απορριμμάτων. Το μόνο όφελος για τον πολίτη θα είναι η επιβάρυνση της υγείας του, της προσωπικής και τοπικής οικονομίας και δη του περιβάλλοντος.

Β) Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Βόλου, που δημοσιεύτηκε στη σελίδα 7 του ΦΕΚ 237 στις 4/11/2016 προβλέπεται ρητά η μελλοντική απομάκρυνση του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) που λειτουργεί εντός των ορίων του Δήμου Βόλου. Στη θέση αυτή, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του δημοτικού διαμερίσματος της Άγριας, προβλέπεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής.

Γ) Στο ΦΕΚ 1298 τον Απρίλιο του 2017, παρ. 99, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παραγωγή RDF από τέτοιες μονάδες, είναι οικονομικά βιώσιμη, εφόσον αυτές βρίσκονται σε μέγιστη γεωγραφική ακτίνα 200 χλμ. από εργοστάσια που τα χρησιμοποιούν.

Δ) Είναι γνωστό από πρόσφατη έγκυρη μελέτη του Π.Θ. (Φεβρουάριος 2019) ότι στο Βόλο η νοσηρότητα και η θνησιμότητα νέων ανθρώπων είναι, ανεξήγητα, πολύ πάνω από τον πανελλήνιο μέσο όρο

Ε) Είναι επίσης γνωστό από πολλές σχετικές μελέτες ότι η καύση πλαστικών, που είναι το κυρίαρχο υλικό σύστασης του RDF με κωδικό 19.12.10, το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το εργοστάσιο της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ), ενοχοποιείται για παραγωγή διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων, τα οποία διαφεύγουν σε μεγάλες ποσότητες που θέτουν σε διαρκή κίνδυνο την Δημόσια Υγεία (ΕΜΠ 2009,SINTEF 2008)

Στ) Έγινε γνωστό από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) ότι κάθε χρόνο εκπέμπονται προς την πόλη εκατοντάδες κιλά βαρέων μετάλλων και άλλων χημικών ρύπων, με απρόβλεπτες μελλοντικές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία (βλέπε πίνακα εκπεμπόμενων ρύπων μετά την αντιρρυπαντική προστασία στη σχετική ΜΠΕ)

Ζ) Τέτοιου είδους εργοστάσια είναι οικονομικά ασύμφορα τόσο για την κατασκευή τους όσο και για τη λειτουργία τους, ενώ το κόστος λειτουργίας τους θα επιβαρύνει δυστυχώς, συνεχώς τους πολίτες.

img 

ΣΥΝΘΕΣΗ

1) Από τα παραπάνω γίνεται αμέσως προφανές ότι ο κεντρικός σχεδιασμός για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων προβλέπει μια γραμμή παραγωγής RDF-SRF σε κάθε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή με αδήλωτη μεν αλλά έκδηλη, την άμεση μεταφορά των υπολειμμάτων των γειτονικών νομών σε αυτή, προκειμένου να δεματοποιούνται και να μετατρέπονται σε δευτερογενές καύσιμο. Για την Κεντρική Ελλάδα μόνο το εργοστάσιο του Βόλου θα έχει αυτή την δυνατότητα και επομένως σ' αυτό θα μεταφέρονται για δεματοποίηση τα προς καύση υπολείμματα από Λαμία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κοζάνη και Ιωάννινα. Αυτό καθίσταται σαφές από τις παρατηρήσεις Α και Γ και τη συνεχιζόμενη λειτουργία της ΑΓΕΤ στο Βόλο, γεγονός με το οποίο όλη η Βολιώτικη κοινωνία αντιδρά.

2) Ο σχεδιασμός αυτός όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, αλλά θα αποτελέσει και την αιτία μη εφαρμογής του, επειδή θα έχει σχεδιασθεί και επενδυθεί οικονομικά το μέλλον της διαχείρισης αστικών αποβλήτων της Κεντρικής Ελλάδας, με παράλληλη έμμεση παράταση της ανοχής, στην λειτουργία μιας ιδιαίτερα βαριάς και οχλούσας βιομηχανίας που θα έπρεπε να έχει μεταφέρει την δράση της σε αμιγώς βιομηχανική περιοχή και όχι να παραμένει σε λειτουργία εντός της πόλης του Βόλου.

3) Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις Δ και Στ αλλά και με πρώτα συμπεράσματα της έρευνας, που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο καταγράφει ανησυχητικά επίπεδα ρύπανσης στον ατμοσφαιρικό αέρα στην πόλη μας (Βλ. δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων με δηλώσεις του επί κεφαλής καθηγητή), η αποτελεσματική προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να είναι συμβατή με την λειτουργία αυτού του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στη σημερινή του θέση αλλά ούτε και με τη λειτουργία ενός άλλου μεγάλου εργοστασίου παραγωγής SRF/RDF μέσα στην πόλη.

4) Χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τη μέγιστη δυνατή ανακύκλωση των υλικών που αποβάλλονται από κάθε είδους χρήση και ενώ η χώρα μας έχει χαμηλότατα ποσοστά ανακύκλωσης σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγεται η λύση της καύσης, που πρέπει να θεωρείται απαράδεκτη.

5) Απαράδεκτη επίσης είναι η καύση επικίνδυνων υλικών, πλαστικών κλπ. από τσιμεντάδικα, αφού μάλιστα ορισμένα κάποια από αυτά βρίσκονται μέσα ή εγγύτατα σε κατοικημένες περιοχές

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για τους λόγους 1,2,3,4,5 που προαναφέρθηκαν, ζητάμε να ακυρωθεί η Μ.Π.Ε. του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων του ΦοΔΣΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και να έρθει νέα η οποία δεν θα προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF/RDF.

 

Η ΠΠΜ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ SRF ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Βόλος 11/05/2020                                                        περ.52p/19/1897π

Για τη διαβούλευση επί της ΜΠΕ για την Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου της Π. Ε. Μαγνησίας & Σποράδων

ΓΕΝΙΚΑ

Είναι γνωστό ότι εντός του 2020 πρόκειται να δημοπρατηθούν στη χώρα μας 17 εργοστάσια επεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Μεταξύ αυτών είναι κι εκείνο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας. Η δυναμικότητα επεξεργασίας του θα είναι 50.592 τόνοι αστικών αποβλήτων ετησίως και 15.200 τόνοι οργανικών που θα προέρχονται από κλαδέματα. Σύνολο 65.792 τόνοι ετησίως. Επιπλέον για την παραγωγή του κομπόστ θα εισάγεται κατάλληλο υλικό δομής σε ποσότητα 6.500tn.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της τελικής του ετήσιας παραγωγής, όπως προβλέπει η προμελέτη του έργου, θα είναι:

1. Ανάκτηση χρήσιμων υλικών όπως μέταλλα, χαρτί, γυαλί και πλαστικό σε ποσοστό 12% (7.774 tn)

2. Βελτιωτικό υλικό επικάλυψης εδαφών (κομπόστ) σε ποσοστό19% (12.700tn)

3. Δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα αποτελείται από υπολείμματα αποβλήτων και θα είναι κατάλληλο για χρήση από τσιμεντοβιομηχανίες (rdf), σε ποσοστό 27% (18.210tn)

4 Υπολείμματα, τα οποία θα οδηγούνται σε ταφή στον όμορο ΧΥΤΥ, σε ποσοστό 18.5% (12.200tn)

5.Θα υπάρχουν απώλειες από τη βιολογική διεργασία, που υπολογίζονται σε ποσοστό 32.5% (21.442tn). Από την διεργασία αυτή των οργανικών (σήψη), θα παράγεται βιοαέριο, που θα καίγεται σε υπάρχουσα μονάδα για παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος.

ΠΑΡΑΤΉΡΗΣΕΙΣ

Α) Είναι αξιοσημείωτο ότι η γραμμή παραγωγής RDF, δεν προβλέπεται να υπάρχει στις δυνατότητες των αντίστοιχων μονάδων των γειτονικών νομών Λάρισας, Τρικάλων - Καρδίτσας, και Φθιώτιδας. Επίσης δεν υπάρχει και στα εργοστάσια Ιωαννίνων και Κοζάνης που ήδη λειτουργούν. Αυτό φυσικά συνδέεται με την αναφορά στην σχετική ΜΠΕ ότι τα επεξεργασμένα σκουπίδια με τη μορφή SRF θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά για τη χρήση τους στην τσιμεντοβιομηχανία και φυσικά στον Βόλο λειτουργεί ήδη τσιμεντοβιομηχανία. Αυτό αναπόφευκτα θα καταδικάσει την πόλη του Βόλου σε αποτεφρωτήρα των εγχώριων και εισαγόμενων απορριμμάτων. Το μόνο όφελος για τον πολίτη θα είναι η επιβάρυνση της υγείας του, της προσωπικής και τοπικής οικονομίας και δη του περιβάλλοντος.

Β) Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Βόλου, που δημοσιεύτηκε στη σελίδα 7 του ΦΕΚ 237 στις 4/11/2016 προβλέπεται ρητά η μελλοντική απομάκρυνση του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) που λειτουργεί εντός των ορίων του Δήμου Βόλου. Στη θέση αυτή, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του δημοτικού διαμερίσματος της Άγριας, προβλέπεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής.

Γ) Στο ΦΕΚ 1298 τον Απρίλιο του 2017, παρ. 99, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παραγωγή RDF από τέτοιες μονάδες, είναι οικονομικά βιώσιμη, εφόσον αυτές βρίσκονται σε μέγιστη γεωγραφική ακτίνα 200 χλμ. από εργοστάσια που τα χρησιμοποιούν.

Δ) Είναι γνωστό από πρόσφατη έγκυρη μελέτη του Π.Θ. (Φεβρουάριος 2019) ότι στο Βόλο η νοσηρότητα και η θνησιμότητα νέων ανθρώπων είναι, ανεξήγητα, πολύ πάνω από τον πανελλήνιο μέσο όρο

Ε) Είναι επίσης γνωστό από πολλές σχετικές μελέτες ότι η καύση πλαστικών, που είναι το κυρίαρχο υλικό σύστασης του RDF με κωδικό 19.12.10, το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το εργοστάσιο της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ), ενοχοποιείται για παραγωγή διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων, τα οποία διαφεύγουν σε μεγάλες ποσότητες που θέτουν σε διαρκή κίνδυνο την Δημόσια Υγεία (ΕΜΠ 2009,SINTEF 2008)

Στ) Έγινε γνωστό από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) ότι κάθε χρόνο εκπέμπονται προς την πόλη εκατοντάδες κιλά βαρέων μετάλλων και άλλων χημικών ρύπων, με απρόβλεπτες μελλοντικές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία (βλέπε πίνακα εκπεμπόμενων ρύπων μετά την αντιρρυπαντική προστασία στη σχετική ΜΠΕ)

Ζ) Τέτοιου είδους εργοστάσια είναι οικονομικά ασύμφορα τόσο για την κατασκευή τους όσο και για τη λειτουργία τους, ενώ το κόστος λειτουργίας τους θα επιβαρύνει δυστυχώς, συνεχώς τους πολίτες.

ΣΥΝΘΕΣΗ

1) Από τα παραπάνω γίνεται αμέσως προφανές ότι ο κεντρικός σχεδιασμός για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων προβλέπει μια γραμμή παραγωγής RDF-SRF σε κάθε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή με αδήλωτη μεν αλλά έκδηλη, την άμεση μεταφορά των υπολειμμάτων των γειτονικών νομών σε αυτή, προκειμένου να δεματοποιούνται και να μετατρέπονται σε δευτερογενές καύσιμο. Για την Κεντρική Ελλάδα μόνο το εργοστάσιο του Βόλου θα έχει αυτή την δυνατότητα και επομένως σ' αυτό θα μεταφέρονται για δεματοποίηση τα προς καύση υπολείμματα από Λαμία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κοζάνη και Ιωάννινα. Αυτό καθίσταται σαφές από τις παρατηρήσεις Α και Γ και τη συνεχιζόμενη λειτουργία της ΑΓΕΤ στο Βόλο, γεγονός με το οποίο όλη η Βολιώτικη κοινωνία αντιδρά.

2) Ο σχεδιασμός αυτός όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, αλλά θα αποτελέσει και την αιτία μη εφαρμογής του, επειδή θα έχει σχεδιασθεί και επενδυθεί οικονομικά το μέλλον της διαχείρισης αστικών αποβλήτων της Κεντρικής Ελλάδας, με παράλληλη έμμεση παράταση της ανοχής, στην λειτουργία μιας ιδιαίτερα βαριάς και οχλούσας βιομηχανίας που θα έπρεπε να έχει μεταφέρει την δράση της σε αμιγώς βιομηχανική περιοχή και όχι να παραμένει σε λειτουργία εντός της πόλης του Βόλου.

3) Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις Δ και Στ αλλά και με πρώτα συμπεράσματα της έρευνας, που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο καταγράφει ανησυχητικά επίπεδα ρύπανσης στον ατμοσφαιρικό αέρα στην πόλη μας (Βλ. δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων με δηλώσεις του επί κεφαλής καθηγητή), η αποτελεσματική προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να είναι συμβατή με την λειτουργία αυτού του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στη σημερινή του θέση αλλά ούτε και με τη λειτουργία ενός άλλου μεγάλου εργοστασίου παραγωγής SRF/RDF μέσα στην πόλη.

4) Χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τη μέγιστη δυνατή ανακύκλωση των υλικών που αποβάλλονται από κάθε είδους χρήση και ενώ η χώρα μας έχει χαμηλότατα ποσοστά ανακύκλωσης σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγεται η λύση της καύσης, που πρέπει να θεωρείται απαράδεκτη.

5) Απαράδεκτη επίσης είναι η καύση επικίνδυνων υλικών, πλαστικών κλπ. από τσιμεντάδικα, αφού μάλιστα ορισμένα κάποια από αυτά βρίσκονται μέσα ή εγγύτατα σε κατοικημένες περιοχές

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για τους λόγους 1,2,3,4,5 που προαναφέρθηκαν, ζητάμε να ακυρωθεί η Μ.Π.Ε. του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων του ΦοΔΣΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και να έρθει νέα η οποία δεν θα προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF/RDF.

 

ΔΥΟ ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΠΜ

 

ΔΥΟ ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΠΜ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας εκφράζει έπαινο για δύο Δημοτικές Αρχές της Μαγνησίας και καταδίκες για άλλες δύο.

Επαινούμε τη Δημοτική Αρχή Σκιάθου και το Δήμαρχο Θοδωρή Τζούμα για τον αγώνα που δίνει για να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του Δήμου σε καταπατημένη από επιχειρηματικά συμφέροντα δημοτική έκταση στην περιοχή των Κουκουναριών και να καταδικαστεί η παράνομη αποψίλωση δέντρων στην ίδια περιοχή.

Επαινούμε τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου και το Δήμαρχο Μιχάλη Μιτζικό για την προσπάθεια που κάνει για να απελευθερώσουν δρόμους που δίνουν διέξοδο στη θάλασσα στην περιοχή της Μπούφας, οι οποίοι έχουν παράνομα περιφραχθεί.

Καταδικάζουμε τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου και το Δήμαρχο Πατή Κουτσάφτη για την αδικαιολόγητη κοπή υγειών πλατάνων στην περιοχή του Δήμου τους.

Καταδικάζουμε τη Δημοτική Αρχή Βόλου και το Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο για την επιμονή τους να καταστρέψουν το γραμμικό πάρκο που έχει κατασκευαστεί στην οδό Καραμπατζάκη του Κραυσίνδωνα, με πρόγραμμα life. Φαίνεται πως δεν διδάχθηκαν τίποτε από την πανδημία που ταλαιπώρησε τους πολίτες του Βόλου, όχι μόνο από τον εγκλεισμό, αλλά και από την έλλειψη ελεύθερων χώρων της πόλης.

 

ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, συζητείται στην (τρόπος του λέγειν) ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που προωθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί καταστροφικό για το περιβάλλον και νομοσχέδιο που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα φορείς και συλλογικότητες οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος.

Στα ίδια πλαίσια η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί τους ενεργούς πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου, επίσης τη Δευτέρα 4 Μαΐου στις 6 το απόγευμα. Τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης, θα είμαστε εκεί για να απαιτήσουμε να τηρούνται τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα του λαού.

Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Περιβάλλοντος να επιχειρεί την ψήφιση ενός νομοσχεδίου με 130 άρθρα και 655 σελίδες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (τίποτε επείγον δεν υπάρχει), εκμεταλλευόμενο την πανδημία και την αδυναμία της κοινωνίας των πολιτών να εκφραστεί. Ας σημειωθεί ότι το αρχικό νομοσχέδιο, με 63 μόνο άρθρα, τέθηκε σε διαβούλευση μόνο για 14 μέρες και τα άρθρα του διπλασιάστηκαν στη συνέχεια.

Επαναλαμβάνουμε ότι στη συγκέντρωση καλούνται οι ενεργοί πολίτες. Εάν κατατάσσεις τον εαυτό σου σε αυτούς, σε περιμένουμε.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο αυτό έχει εκφράσει το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων της Ελλάδας και πάνω από 100 συλλογικότητες, οι οποίες προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα. Μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων συγκαταλέγονται το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η MΟm, το WWF, η Greenpeace, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και άλλες.

Σημείωση: Το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τις περιοχές Νατούρα 2000, νομιμοποιεί, αντισυνταγματικά, πάνω από 500.000 αυθαίρετα μέσα σε δάση, αναθέτει σε ιδιώτες, όχι τη σύνταξη, αλλά τον έλεγχο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με ασφυκτικές προθεσμίες, ακυρώνει τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επενδύσεων, υποβαθμίζει τους φορείς διαχείρισης, στους οποίους μάλιστα θα ασκείται πλέον κεντρικός έλεγχος και τέλος δεν δίνει λύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων, που αποτελεί διαχρονικά ένα μεγάλο «αγκάθι» για τη χώρα μας.

Η Δημοτική Αρχή καταστρέφει το πράσινο της πόλης του Βόλου

       ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ                ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η Δημοτική Αρχή καταστρέφει το πράσινο της πόλης του Βόλου

Σταθερά, μεθοδικά και γκανγκστερικά η Δημοτική Αρχή Βόλου, με επικεφαλής τον «Ξέρξη» της Πορταριάς, καταστρέφει ένα από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου της πόλης του Βόλου, το γραμμικό πάρκο του Κραυσίνδωνα. Αφού έκλεισαν αδικαιολόγητα την παραλία, υποχρεώνουν, τους εγκλωβισμένους λόγω κορωνοϊού κατοίκους του Βόλου, να περπατούν μέσα στην πόλη, ανάμεσα στις πολυκατοικίες.

Έτσι λοιπόν τις τελευταίες μέρες και επωφελούμενοι, οι «άρχοντες» της πόλης μας, από την κατάσταση που επικρατεί λόγω κορωνοϊού, κατέστρεψαν δύο ακόμα δέντρα στην όχθη του Κραυσίνδωνα, στην οδό Καραμπατζάκη. Το ένα το έκοψαν και το άλλο έπεσε από τον αέρα, αφού υπονόμευσαν τις ρίζες του. Αλλά και παλιότερα, με παρεμβάσεις των υπηρεσιών της Δημοτικής Αρχής, οδήγησαν στο να ξεραθούν άλλα επτά δέντρα τα οποία, συμπτωματικά(!), είναι στην ευθεία που θέλουν να μετατρέψουν από πάρκο σε δρόμο. Αυτό είναι το έγκλημα της Δημοτικής Αρχής στην περιοχή του Κραυσίνδωνα. Δεν έχουν τίποτα διδαχτεί, οι άνθρωποι αυτοί, από την επιδημία που έχει θέσει σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη. Τίποτα δεν έχουν διδαχτεί από τις ανάγκες μιας πόλης για κοινόχρηστους χώρους και πράσινο. Ο Βόλος είναι μια πόλη που το έλλειμμα σε πράσινο είναι τεράστιο. Το έλλειμμα αυτό μεγεθύνθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής. Στα πεντέμισι και πλέον χρόνια της θητείας τους δεν έχουν φυτέψει ούτε ένα δέντρο στην πόλη του Βόλου, ενώ έχουν καταστρέψει εκατοντάδες δέντρα της πόλης, επιδεινώνοντας το ισοζύγιο πρασίνου της πόλης.

Ο κορωνοϊός κάποτε θα περάσει, ο «ιός» όμως που καταστρέφει το πράσινο της πόλης μας, πότε θα περάσει;

Ο κ. Φάμελλος ενοχλείται από την καύση σκουπιδιών!!!

   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ο κ. Φάμελλος ενοχλείται από την καύση σκουπιδιών!!!

Σε ένα κρεσέντο πολιτικού αμοραλισμού ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος και νυν βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Σωκράτης Φάμελλος, προσυπέγραψε, μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτή επιστολή προς την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», στην Ευκαρπία, με την οποία ζητάει να μην καίει ο ΤΙΤΑΝΑΣ σκουπίδια! Και ποιος τα λέει αυτά; Ο κ. Φάμελλος που πριν λίγο καιρό ήταν ακόμα Υπουργός Περιβάλλοντος και είχε υπογράψει απόφαση να καίει η ΑΓΕΤ στο Βόλο 200.000 τόνους σκουπίδια και μάλιστα με προέλευση από την Ιταλία, καθώς και 150.000 τόνους πετ κοκ, το οποίο, κατά τον κ. Φάμελλο είναι χειρότερο και από τα σκουπίδια! Και τα έλεγε αυτά αν και είναι χημικός μηχανικός!   Ουσιαστικά ο κ. Φάμελλος είπε ότι η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει ότι γουστάρει! Δηλαδή ακριβώς το ίδιο που είχε πει και ο «Ξέρξης» Δήμαρχος του Βόλου που από την Πορταριά του Πηλίου ατενίζει το Βόλο, την εποχή του κορωνοϊού. Ο κ. Φάμελλος λοιπόν τώρα μας λέει: ας πεθάνουν οι πολίτες του Βόλου, αλλά να μην πεθάνουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης!

Τί έλεγε όμως ο ίδιος ο κ. Φάμελλος στις 9 Απριλίου 2017 προκειμένου να καίει σκουπίδια η ΑΓΕΤ στο Βόλο; Καμαρώστε τον:

«…η χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία είναι μια υποχρέωση που υπαγορεύεται από λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς…. Τα ιδιαίτερα ρυπογόνα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις τσιμεντοβιομηχανίες, όπως το pet-coke, πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν από εναλλακτικά».

Και ακόμα:

«Οι ειδικές συνθήκες καύσης στους κλιβάνους της τσιμεντοβιομηχανίας όπως υψηλές θερμοκρασίες, χρόνος παραμονής, κλπ.  εξασφαλίζουν ότι οι πιθανότητες για σχηματισμό  τοξικών ρύπων για το περιβάλλον, είναι ελαχιστοποιημένες…»

Τώρα λοιπόν γιατί φωνάζει; Γιατί τον ενοχλεί που μια τσιμεντοβιομηχανία θα καίει, τα ακίνδυνα, κατά τη γνώμη του, σκουπίδια;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Γράφει η επιστολή ότι αυτά που οδηγούνται για καύση πρέπει να είναι προϊόντα που έχουν προκύψει μόνο αφού έχει προηγηθεί εξαντλητική ανακύκλωση. Και ποιος τα λέει αυτά; Αυτός ο οποίος ως Υπουργός είχε κλεισμένο στα συρτάρια του, πάνω από δύο χρόνια, ψηφισμένο νόμο για την ανακύκλωση υλικών (4496/2017), ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Λέει ακόμα, ο κ. Φάμελλος, ότι δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς. Άραγε αυτός πότε διαβουλεύτηκε με τους πολίτες του Βόλου προκειμένου να καίει η ΑΓΕΤ του Βόλου σκουπίδια; Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας περιμένει ακόμα τον κ. Φάμελλο να έρθει στο Βόλο για διαβούλευση. Αλλά αφού ο κ. Φάμελλος «διαβουλεύτηκε» με τους τσιμεντοβιομήχανους στις 27/3/2017, σιγά μη διαβουλευτεί και με τους πολίτες και τους φορείς του Βόλου.

Συμπέρασμα: Έχει ο καιρός γυρίσματα…

ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το σύστημα κεντρικής και περιφερειακής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προορίζεται να αποτύχει. Μια αναξιόπιστη δημόσια και κεντρική διοίκηση, ακόμα και περιφερειακή, δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο που είχαν, αρκετά καλά μέχρι σήμερα επιτελέσει, οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών. Οι ευθύνες της χώρας μας για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι μεγάλες. Φυσικού περιβάλλοντος που ακόμα και σήμερα είναι σε καλή κατάσταση, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Τα όποια προβλήματα είχαν μέχρι σήμερα παρουσιαστεί, στις προστατευόμενες περιοχές, οφείλονται στη διαρκή εκκρεμότητα στην οποία κρατούσαν, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τους Φορείς Διαχείρισης.

Εκτός αυτού, οι αυθαίρετοι οικισμοί εντός δασών, πολλές φορές και καμένων, με το λεκτικό εφεύρημα «οικιστικές πυκνώσεις», ουσιαστικά «κλείνουν το μάτι» στους καταπατητές να συνεχίσουν το επικερδές έργο τους, που κάποιες φορές φτάνει στις παρυφές της διοικητικής και πολιτικής ιεραρχίας. Η όποια «τακτοποίηση», έστω και για 30 χρόνια, είναι αντίθετη στις μέχρι τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η μερική αναστολή των δασικών χαρτών, για να καλυφθεί η φαυλότητα του μέχρι τώρα συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων, δεν δείχνει τίποτε άλλο παρά τη διαχρονική σχέση του πολιτικού συστήματος με πελατειακά συμφέροντα.

Η κλιματική κρίση, η αστική ασφυξία και ρύπανση, τα προβλήματα της βιοποικιλότητας, η καθαρότητα νερών, ποταμών, λιμνών και θαλασσών, επιβάλλουν την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος με σύγχρονους και αποτελεσματικούς όρους και χειρισμούς, που δεν αντέχουν σε καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα.

Η Επταμελής Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας παρακολουθεί τις παλινωδίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου. Αφού επί χρόνια τώρα δεν έχει φροντίσει για την τοποθέτηση συστήματος μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με διάφορες προφάσεις, τώρα «την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιήσασα» εξήγγειλε την τοποθέτηση σταθμών που δήθεν θα δίνουν «online» τις μετρήσεις, πράγμα που δε συμβαίνει. Για να φτάσει όμως στην ανάγκη αυτή, έστω και ελλιπώς, η χώρα μας έχει φτάσει σχεδόν στο σημείο μηδέν από τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ένας από τους λόγους είναι η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/50/ΕΚγια την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη.Το εθνικό σύστημα θα πρέπει να εξασφαλίζει αξιόπιστες μετρήσεις, να ενημερώνει το κοινό και να δίνει στοιχεία σχετικά με τη σοβαρότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και την αναποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων για την ανάσχεση αυτής της ρύπανσης».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι «στη συγκεκριμένη υπόθεση, η Ελλάδα δεν γνωστοποίησε στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο της επικράτειάς της σε συγκεκριμένα έτη, αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στο διοξείδιο του αζώτου και σε «ανεπάρκεια των σημείων δειγματοληψίας».

Επίσης ότι «τον Ιανουάριο του 2019 απεστάλη προειδοποιητική επιστολή» και τώρα αποστέλλει «αιτιολογημένη γνώμη», η οποία αν δεν απαντηθεί εντός δύο μηνών πιθανόν η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου σε άρθρο του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 31/12/2019 αναφέρει: «Στο σχετικό μηχανισμό, για πόλεις με σοβαρό πρόβλημα, όπως π.χ. ο Βόλος, παρουσιάζονται στοιχεία που δεν είναι ενημερωμένα, σε αντίθεση με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα».

          Αυτή είναι η πραγματικότητα και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μπορεί πλέον να «κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί» ή να καίγονται (τα σκουπίδια) στην ΑΓΕΤ!

Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, πράγμα που απέδειξε η επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την οποία χρηματοδότησε η ίδια η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ερώτημα όμως είναι αν οι μελέτες αυτές είναι μόνο για να γίνονται και δεν λαμβάνονται υπόψη στη λήψη μέτρων.

Τέλος η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και ο Δήμος Βόλου δεν πρέπει να παρακολουθούν απαθείς την υποβάθμιση της υγείας των πολιτών μια μεγάλης πόλης, όπως είναι ο Βόλος, αλλά έχουν υποχρέωση να λάβουν μέτρα και να παλέψουν μαζί με τους πολίτες για τη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Δεν πάει άλλο με τη ρύπανση στον Ξηριά

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Δεν πάει άλλο με τη ρύπανση στον Ξηριά

Για μια ακόμα φορά βιομηχανικά λύματα, μέσω του χειμάρρου Ξηριά, κατέληξαν στον Παγασητικό. Η ρύπανση του ευαίσθητου οικοσυστήματος του κλειστού αυτού κόλπου, είναι δεδομένη. Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται συχνά όταν βρέχει και λύση δεν δίνεται. Τα πρόστιμα, τα οποία δεν γνωρίζουμε αν εισπράττονται, φαίνεται πως δεν έχουν συνετίσει τους ρυπαντές. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Πρέπει οι βιομηχανίες να κατασκευάσουν επαρκείς βιολογικούς καθαρισμούς και να τους λειτουργούν ή να κλείσουν. Οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι μεγάλες. Επιτέλους ας υπάρξουν λύσεις.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ                             ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Βόλος 30/01/2020                                                           

Προς το Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Εμμ. Γραφάκο

Κοιν. ΜΜΕ

Κύριε Γραφάκο,

Από τον ημερήσιο τύπο του Βόλου πληροφορηθήκαμε ότι τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήσατε συνάντηση με στελέχη του Δήμου Βόλου και συζητήσατε για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιοχή του Βόλου. Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τους λόγους για τους οποίους η κοινή γνώμη του Βόλου, είναι ανήσυχη και ανάστατη, έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει τρία πολύ μεγάλα συλλαλητήρια, ενώ υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις όλων των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της πόλης μας.

            Πρέπει να σας είναι γνωστό ότι πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας) απέδειξε ότι στη πόλη του Βόλου η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από πρόωρους θανάτους από νεοπλασματικές ασθένειες είναι ανεξήγητα υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ελλάδας. Η πιθανότερη εξήγηση αυτής της τραγικής διαπίστωσης έχει να κάνει με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, οι οποίοι στο Βόλο είναι, για πολλούς λόγους, ιδιαίτερα υψηλοί, με συχνότητα που αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας.

            Εκτός των άλλων αιτίων, μια μεγάλη εστία ρύπανσης είναι το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ, που λειτουργεί μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου, σε επαφή με πυκνοδομημένες συνοικίες της πόλης. Από τη μία γραμμή παραγωγής, που λειτουργεί προς το παρόν, εκπέμπονται πάνω από την πόλη, κάθε μέρα, 13.000.000 Nm3 καυσαερίων και απαερίων, που διοχετεύουν, αποδεδειγμένα, στον αέρα εκατοντάδες κιλά βαρέων μετάλλων ετησίως.(1) Κάθε μέρα καίγονται στις εγκαταστάσεις αυτές πάνω από 650 τόνοι πετ κωκ και σκουπιδιών που αποτελούνται κατά 95% από υπολείμματα πλαστικών.(1) Είναι άγνωστο πόση μάζα διοξινών και φουρανίων απελευθερώνεται μέσα στη πόλη του Βόλου, ενώ είναι γνωστό ότι το 2007 στην Β’ βιομηχανική περιοχή Βόλου, οι επικίνδυνοι αυτοί ρύποι, που εκπέμφθηκαν από εκεί βιομηχανία, «έβαλαν» τη γύρω περιοχή σε καραντίνα καθώς μετρήθηκαν από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ σε ποσότητες 4πλάσιες από τα όρια συναγερμού. Αιτία ήταν οι αέριες εκπομπές της υψικαμίνου της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ όπου, παρά το γεγονός ότι δεν κάνει χρήση ορυκτών καυσίμων, οι επικίνδυνοι αυτοί ρύποι εμφανίστηκαν ως ένα μακροχρόνιο αθροιστικό αποτέλεσμα των ποσοτήτων πλαστικών και βερνικιών που έλιωναν μαζί με τα ανακυκλώσιμα μέταλλα.

            Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ είναι αδειοδοτημένο για 4 γραμμές παραγωγής. Οι μετρήσεις των ρύπων που θα εκπέμπονται δεν αθροίζονται αλλά τα όρια υπολογίζονται ανεξάρτητα για κάθε γραμμή παραγωγής, παρόλο που στη φύση ουσιαστικά αθροίζονται! Η εφιαλτική αυτή προοπτική, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη καύση επικίνδυνων αποβλήτων, όπως είναι τα πλαστικά, υποχρεώνουν όλους μας να λειτουργήσουμε προληπτικά, με γνώμονα την προστασία της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.

            Η σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων προέβλεπε στον αρχικό της σχεδιασμό να παράγει «καύσιμα» από τα υπολείμματα της διαλογής τους. Αυτή η παραγωγή έκανε τη σχεδιαζόμενη Μονάδα ξεχωριστή από τις άλλες στους γειτονικούς νομούς, οι οποίες δεν θα είχαν αυτή τη δυνατότητα. Η τροφοδοσία των εργοστασίων τσιμέντου με τα «καύσιμα» αυτά προβλέπεται τόσο από την Ευρωπαϊκή οδηγία 75/2010, όσο και από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις Εταιρείες διαχείρισής τους (ΦΕΚ 1298 ΑΠΡ 2017) όπου μάλιστα ορίζεται ότι γύρω από κάθε τέτοια βιομηχανία και το μακρύτερο εντός 200km θα πρέπει να συλλέγονται τα υπολείμματα και να δεματοποιούνται, με το μικρότερο δυνατό μεταφορικό κόστος. (φεκ 1298 σελ.35-36). Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ερήμην των τοπικών κοινωνιών και με γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος. Δεν έλαβαν υπόψη όμως τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά που αφορούν στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στη πόλη μας. Η υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού για την Μονάδα του Βόλου κάνει βέβαιο, ότι στην περιοχή μας θα μεταφέρονται και τα υπολείμματα των όμορων περιοχών της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, προκειμένου να μετατραπούν σε δέματα «καυσίμων». Έτσι η καύση τους μέσα στον αστικό ιστό θα πάρει, για τα επόμενα 25 χρόνια, μόνιμο χαρακτήρα με εγκληματικές παρενέργειες από τις εκπομπές ρύπων γύρω από την κάμινο με κύρια ζώνη προσβολής 2-3 χιλιόμετρα, ήτοι στις πιο πυκνοδομημένες συνοικίες της.(1)

            Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας φέρουμε ενώπιον των βαρύτατων ευθυνών της Κυβέρνησης για τα επιπλέον προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην ήδη απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στον Βόλο. Σύσσωμη η πόλη του Βόλου έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη και είναι αιτιολογημένα αντίθετη στο σχεδιασμό αυτό, όπως και οι φορείς: ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ κ.λ.π.

            Αλλά ενάντια στη καύση τέτοιων «καυσίμων» έχει ταχθεί, με ομόφωνες αποφάσεις, 2 φορές το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, και το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΟΥ. Τα ίδια συνθήματα κυριάρχησαν στα τρία μεγάλα συλλαλητήρια των Βολιωτών που έγιναν το 2018 και το 2019.

            Επομένως κάθε βήμα που θα ενθαρρύνετε και θα δρομολογείτε για το σχεδιασμό αυτό είναι κατάφωρα ενάντια στη λαϊκή βούληση και εξυπηρετεί μόνο την κερδοφορία των επιχειρηματικών κύκλων. Θα είσαστε συνυπεύθυνοι για όποια μελλοντική επιδείνωση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ στο Βόλο. Σας καλούμε δε να ανατρέψετε το σχεδιασμό μιας τέτοιας μονάδας και ταυτόχρονα να ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΤΕ την άδεια καύσης πετ-κοκ και RDFστο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Βόλου και Αλιβερίου, που λειτουργούν βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.

 

$1(1)          Τα στοιχεία είναι από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ το 2016

ΖΗΤΩ Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

25/01/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ζήτω η μιζέρια του Βόλου!

Ετοιμάζεται η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου να καταστρέψει το γραμμικό πάρκο της οδού Καραμπατζάκη, το οποίο κατασκευάστηκε πριν πολλά χρόνια με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life.        Τη στιγμή που όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές πόλεις αξιοποιούν τα ποτάμια τους κατασκευάζοντας γραμμικά πάρκα που τα αποδίδουν στους πολίτες ως χώρους αναψυχής, απαραίτητους πλέον σε αστικά κέντρα που ασφυκτιούν από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ο Βόλος πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω. Κόβει δέντρα στην Καραμπατζάκη μια δημοτική αρχή που επί πέντε χρόνια και μέχρι σήμερα, δεν έχει φυτέψει ούτε ένα δέντρο, ενώ έχει ήδη κόψει ή κατακρεουργήσει δέντρα στον Κραυσίνδωνα. Έχει βέβαια μεγάλη ικανότητά να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο και να αποδίδει τις δικές της ευθύνες σε άλλους. Έτσι κατηγορεί, ατεκμηρίωτα και ανυπόστατα, όσους υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα, ότι επιβαρύνουν το έργο με 250.000 ευρώ! Αυτοί φταίνε και όχι η ίδια, που ξεκίνησε παράνομα ένα έργο, για το οποίο, ακόμα και σήμερα, δεν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες. Μάλιστα εξαγγέλλει έναρξη του έργου σε 20 μέρες και δεν μπορεί να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδριάζει σχετικά στις 10 Μαρτίου 2020. Ο λόγος είναι απλός και προφανής. Αν μείνει μισοτελειωμένο το έργο θα επιρρίψει τις ευθύνες πάλι στους άλλους!

Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου να δώσει χρήματα για να επισκευάσει τους κατεστραμμένους δρόμους της πόλης, μεταξύ των οποίων ακόμα και μεγάλης κυκλοφορίας, όπως η Κ. Καρτάλη και η Ιωλκού, σπαταλάει χρήματα για την καταστροφή και όχι για την επισκευή.

Όσο για το πόσο κοστίζουν τα «έργα» της Δημοτικής Αρχής, μήπως μπορεί να μας πει πόσο έχουν κοστίσει, μέχρι τώρα, τα λαμπάκια και τα λουλουδάκια, που είναι το μόνο έργο της; Γιατί οι περισσότεροι κυκλικοί κόμβοι έχουν χρηματοδοτηθεί από άλλους, αν και παρουσιάζονται ως δικό της έργο. Πόσα δε εκατομμύρια έχει κοστίσει η πολιτική του κ. Μπέου στη ΔΕΥΑΜΒ, που με τις λανθασμένες επιλογές του, έχουν καταλήξει στα «νύχια» της ΕΡΓΗΛ; Υπάρχει άραγε τσίπα φιλότιμο;

Μια χαμένη πενταετία υπήρξε ήδη στην πόλη του Βόλου και προφανώς θα ακολουθήσει άλλη μία χαμένη τετραετία, όταν άλλες πόλεις, όπως τα Τρίκαλα, χωρίς τα προσόντα του Βόλου, κάνουν άλματα στο μέλλον.

Ο Βόλος μπορεί να βιώνει τη μιζέρια του κ. Μπέου, με τα μη προσβάσιμα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους που έχουν μετατραπεί σε καφετεριόδρομους, στερώντας ζωτικό χώρο από τους πολίτες, το κυκλοφοριακό που ταιριάζει σε ζούγκλα και όχι σε πόλη και άλλα πολλά (παιδικές χαρές, πάρκα κλπ.)

            Ζήτω η μιζέρια του Βόλου!

Ζήτω το «Μονακό».

Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

 

   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαζή 216, 382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6977-686838

ppmvolos1977@gmail.com/ www.oikoen .gr

       Βόλος 15/05/2019                                                                   περ.52p/19/1860π

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η χαμένη πενταετία του Βόλου

Η πόλη του Βόλου έχει πάνω από 900 δρόμους. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς είναι σε άθλια κατάσταση, παρουσιάζοντας εικόνα τριτοκοσμικής πόλης και όχι «Μονακό». Είναι ταλαιπωρημένοι από σαμαράκια, μπαλώματα, λακκούβες και ανωμαλίες, από τα διάφορα έργα και συνδέσεις των διαφόρων δικτύων που τους έχουν κυριολεκτικά τεμαχίσει. Στα 4,5 χρόνια και πλέον που τις τύχες της πόλης διαφεντεύει η παρούσα Δημοτική Αρχή, άσφαλτος δεν έπεσε. Ακόμα και κεντρικοί δρόμοι έχουν τα χάλια τους. Το πρόβλημα για τους πολίτες είναι μεγάλο και ιδιαίτερα για τα δίκυκλα. Σαν το Μαυρογιαλούρο η Δημοτική Αρχή Βόλου, κυριολεκτικά τις παραμονές των εκλογών, ασφαλτόστρωσε καμιά δεκαριά, κυρίως κεντρικούς δρόμους, μήπως και φανεί ότι έχει παραγάγει έργο και θαμπώσει τους «ιθαγενείς» της πόλης μας για να την ξαναψηφίσουν. Κουράγιο κ. Μπέο, απομένουν άλλοι 890 δρόμοι για να ασφαλτοστρώσετε μέχρι τις εκλογές.

Εκτός από τους δρόμους, μεγάλα προβλήματα έχουν και τα πεζοδρόμια του Βόλου, τα οποία δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΑΜΕΑ, ούτε των μητέρων με καροτσάκια, ενώ από την άθλια κατάσταση της επίστρωσής τους, λερώνονται οι πολίτες όταν βρέχει.

Οι πεζόδρομοι και πολλά πεζοδρόμια της πόλης, έχουν καταληφθεί από περιφράξεις διαφόρων ειδών καταστήματα, όπως καφετέριες τσιπουράδικα κλπ. δυσκολεύοντας την κίνηση των πολιτών και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους ίδιους τους καταστηματάρχες. Η Κανονιστική Απόφαση, που έχει ψηφίσει η παρούσα Δημοτική Αρχή Βόλου, δεν εφαρμόζεται από την ίδια.

Το κυκλοφοριακό της πόλης είναι απαράδεκτο, με τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα και τα διάφορα έργα που γίνονται. Οι τρεις κυκλοφοριακοί κόμβοι, σχεδιασμένοι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και πληρωμένοι από τρίτους, έχουν συμβάλει στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού. Είναι αισθητικά καλοί, αλλά ας μη διαφημίζονται σαν το μεγάλο έργο, όταν οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα, έχουν πολλαπλάσιους κυκλικούς κόμβους. Το ποδήλατο έχει αναχθεί στον «παρία» της πόλης. Ούτε ποδηλατόδρομοι έγιναν, ούτε χώρος δόθηκε στο ποδήλατο. Στο μάτι της Δημοτικής Αρχής έχει μπει το γραμμικό πάρκο που έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια στην οδό Καραμπατζάκη με πρόγραμμα Life. Αντί αυτή η φιλοσοφία να επεκταθεί, μελετήθηκε και επιχειρήθηκε η καταστροφή του.

Ο βιολογικός καθαρισμός έχει εγκαταλειφθεί και ατυχείς επιλογές υπονόμευσαν τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα ο Παγασητικός να δέχεται συχνά τα ανεπεξέργαστα λύματά του.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, σημειώνουμε τα εξής:

Ελάχιστες παιδικές χαρές έχουν κατασκευαστεί και από πολλές συνοικίες και χωριά λείπει ένας τέτοιος βασικός χώρος ψυχικής και σωματικής άσκησης των παιδιών.

Ελάχιστα πάρκα και πλατείες έχουν τύχει της φροντίδας της Δημοτικής Αρχής, ενώ τα περισσότερα και κυρίως τα μεγάλα, είναι εγκαταλελειμμένα και αφιλόξενα.

Κανένα έργο για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού που πίνουν οι πολίτες δεν έχει γίνει κατά τη διάρκεια της πιο μεγάλης θητείας που είχε ποτέ Δημοτική Αρχή στην πόλη μας. Το νερό, πολλούς μήνες το χρόνο, δεν πίνεται, κυρίως λόγω της σκληρότητας και οι περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στα εμφιαλωμένα. Οι πηγές της Κουκουράβας αφέθηκαν να καταστραφούν.

Τα αδέσποτα αντιμετωπίζονται ως «αναλώσιμα» και οι συνθήκες στο κυνοκομείο της πόλης μας έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα ως άθλιες.

Το πράσινο, κατά τη διάρκεια της θητείας της, καταστράφηκε συστηματικά και ούτε ένα νέο δέντρο δεν έχει φυτευτεί τόσα χρόνια.

Ενώ η πόλη έχει ξεσηκωθεί κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που υπονομεύει την υγεία των πολιτών, η Δημοτική Αρχή Βόλου αντί να είναι μπροστάρης στον αγώνα αυτόν, όπως στο παρελθόν, έχει εξαπολύσει μηνύσεις κατά μελών της Επιτροπής Πολιτών και εκτός από την απόλυτη αδράνειά της, σχεδίαζε να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRFγια να το πουλάει στην ΑΓΕΤ!

Ταυτόχρονα καμία προετοιμασία δεν υπάρχει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όχι μόνο του Βόλου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και πολύ σύντομα θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν τα πρόστιμα από την Ε.Ε. για τα σκουπίδια που θα οδηγούνται χωρίς ανακύκλωση στο ΧΥΤΑ.

Με όλα τα παραπάνω και άλλα που δεν αφορούν στο περιβάλλον, αλλά σε άλλες παραμέτρους της ζωής των πολιτών, μπορούμε να μιλήσουμε για μια χαμένη πενταετία για την πόλη του Βόλου. Όσοι πολίτες είναι καλοπροαίρετοι ας κλείσουν τα αυτιά τους στους πληρωμένους «διαφημιστές» της Δημοτικής Αρχής Βόλου, ας εκτιμήσουν την πραγματικότητα και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Γιάννης Γερόπουλος                                             Κώστας Βολιώτης

Η ΑΓΕΤ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΙΑ "ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΓΕΤ μας περνάει για «ιθαγενείς»!

Με πληρωμένες ολοσέλιδες ανακοινώσεις, στον τοπικό τύπο, η ΑΓΕΤ-Lafarge απευθύνεται στους «ιθαγενείς» για να τους πείσει ότι είναι μια βιομηχανία που η λειτουργία της είναι άψογη, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αν δεν είναι και επωφελής για τους «ιθαγενείς». Προφανώς η ΑΓΕΤ είναι σε δύσκολη θέση, αφενός γιατί σύσσωμη η τοπική κοινωνία έχει εναντιωθεί στην καύση σκουπιδιών και αφετέρου γιατί έχει, αρκετές φορές πλέον, πιαστεί «με τη γίδα στην πλάτη» από τους πολίτες που έχουν αποκαλύψει πολλές παρανομίες της και τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία τους. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε την 1η Απριλίου 2018, το φορτηγό που ακινητοποίησαν οι πολίτες μετέφερε από την Ιταλία, όχι RDFή κάτι αντίστοιχο, αλλά σχεδόν σκέτο πλαστικό, που κατ’ ευφημισμόν η ΑΓΕΤ ονομάζει «εναλλακτικό καύσιμο». Το ίδιο διαπιστώθηκε και πριν λίγες μέρες με το φορτίο που ξεφόρτωσε από την Ουκρανία. Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να μας εξηγήσει γιατί το υλικό αυτό δεν καίγεται στο τόπο παραγωγής του, αλλά στο Βόλο των «ιθαγενών» (κατά την ΑΓΕΤ) κατοίκων; Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να μας εξηγήσει γιατί η πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε πολλαπλάσια αυξημένη θνησιμότητα σε καρκίνους του ήπατος και του οισοφάγου, αυξημένα εγκεφαλικά και στον παιδικό καρκίνο (σύμφωνα με τη Φλόγα) στο Βόλο, σε σχέση με την υπόλοιποι Ελλάδα; Γιατί να μην εφαρμοστεί στο Βόλο η αρχή της προφύλαξης και να γίνουμε πειραματόζωα από την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ για να κερδίσει χρήματα αυτή η βιομηχανία;

Οι «ιθαγενείς» γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή και έχουν υπόψη τους τη μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αναφέρεται στην ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ να καίει RDFκαι επομένως, ακόμα χειρότερα, σκουπίδια. Η διάχυτη μυρωδιά πλαστικού, σε όλο το Βόλο, έχει ονοματεπώνυμο και προέρχεται από μεγάλη μονάδα, την οποία η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας δεν την αποκαλύπτει, αν και έχει υποχρέωση.

Τέλος, όσο και αν προσπαθεί η ΑΓΕΤ και οποιοδήποτε άλλο «παπαγαλάκι» της, να πείσει τους πολίτες του Βόλου ότι η καύση σκουπιδιών στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, που λειτουργεί μέσα στην πόλη του Βόλου και όχι σε ειδικούς κλιβάνους, είναι ακίνδυνη, δεν πρόκειται να το καταφέρει. Άλλωστε η ΑΓΕΤ έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται την τοπική κοινωνία και οι αποφάσεις της έχουν μοναδικό γνώμονα το κέρδος. Αναγκάζεται δε να «ενημερώσει» την τοπική κοινωνία πάντα μετά από κινητοποιήσεις των πολιτών. Οι πολίτες έχουν πλέον άποψη, απαιτούν την προστασία της υγείας τους και δεν πρόκειται να τους κοροϊδέψουν οι πληρωμένες ολοσέλιδες ανακοινώσεις της ΑΓΕΤ.